Connect with us
Nemzeti konzultáció

Kiemelt hírek

Egyre kevésbé bíznak az amerikaiak abban, hogy Biden megoldja a járvány okozta problémákat

Létrehozva:

Fotó: AFP / Brendan Smialowski

Ez derül ki az Axios nevű amerikai hírportál és az Ipsos nemzetközi közvélemény-kutató vállalat kedden közzétett felméréséből.

A megkérdezett amerikai felnőttek mindössze 13 százaléka mondta azt, hogy az élete várhatóan hat hónapon belül visszatérhet a koronavírus előtti kerékvágásba. Ugyanerre a kérdésre júniusban még az emberek 36 százaléka válaszolt igennel. Megháromszorozódott – a júniusi 9-ről 30 százalékra nőtt –  azoknak az amerikaiaknak a száma, akik úgy gondolják, hogy egy év is eltelhet, mire az életük visszatérhet a rendes kerékvágásba – írja az MTI.

Szakértők szerint ez nem kedvező fejlemény Biden számára, aki azt ígérte az amerikai polgároknak, hogy úrrá lesz a koronavírus-járványon. „Miután a delta változat felütötte rút fejét, ez hatással volt az emberek életére, és most ehhez igazítják az elvárásaikat, ami nem jó neki (Bidennek)” – fogalmazott Cliff Young, az Ipsos amerikai közügyekkel foglalkozó elnöke.

Young kifejtette: Biden politikájának fő iránya az volt, hogy képes megoldást találni a járványra és a Covid-19 okozta problémákra. De most nagyon nehéz helyzetben van –  tette hozzá.

A közvélemény-kutatás adatai szerint a republikánusok mindössze 2 százaléka mondta azt, hogy „nagyon” bízik az elnökben, de a demokrata pártiak körében is 45-ről 33 százalékra esett ez a mutató. A demokraták 81 százaléka  állította azt, hogy még “bizonyos mértékig”  bízik Bidenben, de ez az arány is elmarad a júniusi 88 százaléktól. A politikailag független válaszadók körében azok száma, akik „nagy mértékben” bíznak Bidenben, 17-ről 11 százalékra csökkent június óta.

„Ellenség hiányában a demokraták most az elnökkel fordulnak szembe, mert nem tudják, ki mást vádolhatnának”– mondta az Axiosnak Chris Jackson, az Ipsos alelnöke. Az elnök támogatói közül sokan továbbra is nagyon aggódnak a Covid-19 miatt – fogalmazott Jackson.

Legnépszerűbb cikkeink