Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A jégkorong legsötétebb napja

Létrehozva:

Fotó: AFP / Maxim Shipenkov

Ezt René Fasel, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) elnöke mondta a ma pontosan 10 éve történt szörnyű tragédiára.

Az orosz jégkorong ligában, a KHL-ben szereplő sztárcsapat gépe útban egy idegenbeli mérkőzésre a felszállás után nem sokkal lezuhant. A sportág aznap a legnagyobbjait vesztette el.

Az orosz Lokomotiv Jaroszlavl jégkorong csapatát szállító repülőgép 2011. szeptember 7-én, felszállás közben zuhant le. A gépen összesen negyvenöten tartózkodtak, ebből harmincheten utasként, nyolcan pedig a személyzet tagjaként.

Az akkori első jelentések szerint két ember élte túl a katasztrófát. Egyikük a személyzethez tartozott, a másikuk a Lokomotiv egy játékosa, Alekszander Galimov volt, aki később a kórházban belehalt sérüléseibe. Az áldozatok többségét a helyi Tunosna repülőtértől nem egész két kilométernyire a Volgában, illetve az ott beleömlő Tunosonka folyóban találták meg. A gép körülbelül 100 méteres magasságból zuhant le.

A csapatot szállító gépet a Jak-Szervisz elnevezésű charter légitársaság üzemeltette. A repülő belül egyetlen VIP-szalonnak volt berendezve, amit gyakran vettek igénybe sportcsapatok.

Az első feltételezések után nem sokkal később, 2011. november 10-én a Komszomolszkaja Pravda orosz napilap nyilvánosságra hozta, hogy a másodpilóta, Igor Zseveljov hibája okozhatta a szerencsétlenséget. A lap értesülései szerint a felszállás közben a másodpilóta lába végig a féken volt, és ezért a repülőgép nem tudta elérni a felszálláshoz szükséges sebességet. Emellett kiderült, hogy a másodpilóta olyan izombetegségben szenvedett, amely miatt tompábban érezte végtagjait, a vérében pedig megtalálták a nyomait annak a gyógyszernek, amelyet erre a betegségre szedett, és amely miatt nem is repülhetett volna.

A tragédiában olimpiai és világbajnokok, Stanley Kupa-győztesek és junior világbajnokok haltak meg. A Lokomotiv a KHL egyik legjobb csapata volt, korábban háromszor nyert bajnokságot. A tragédia után a bajnokság rajtját elhalasztották, a Jaroszlavl pedig visszalépett a 2011-12-es szezontól. Egy évvel később viszont egy teljesen új csapattal ismét indult a KHL-ben.

Legnépszerűbb cikkeink