Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Három-négy kilót híztunk fejenként a lezárások alatt

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Ráadásul éppen a túlsúly az egyik legmagasabb kockázati tényező a koronavírus esetében.

Számottevően, hét százalékkal emelkedett a túlsúlyosak aránya a felnőtt lakosság körében Magyarországon a koronavírus-járvány kitörése óta – állapította meg egy júliusban végzett felmérés.

A felnőtt lakosság 62 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a nők átlagosan négy, a férfiak három kilogramm karanténtúlsúlyt szedtek magukra 2019 óta – közölte ezerfős mintán végzett reprezentatív mérése következtetését a PeakShop.hu csütörtökön az MTI-vel. Ekkora változás ilyen rövid idő alatt önmagában aggasztó, ám különösen nyugtalanító annak tükrében, hogy a túlsúly jelentős kockázati tényező a koronavírusos betegeknél – figyelmeztettek.

A kutatás a testtömegindexet (BMI) használta az összehasonlítás alapjául, ezt a WHO által ajánlott testsúlyosztályozás szerint hasonlították össze a 2019-es európai lakossági egészségfelmérés adataival. A túlsúlyosak hányada a nők körében 33 százalék, ez 3 százalékponttal több, mint 2019-ben volt. Az elhízottak aránya 2 százalékponttal 25 százalékra emelkedett. A férfiak között 2 százalékponttal csökkent a túlsúlyosak aránya (39 százalék), miközben az elhízottaké ugyanennyivel nőtt (28 százalék). Bár a nők körében jobban emelkedett az elhízottak és a túlsúlyosak aránya, a férfiak között így is lényegesen, közel 10 százalékponttal magasabb ez a mutató.

Mező Mónika étrendkiegészítő szakértő, a kutatást végző cég vezetője szerint a kisebb fizikai aktivitás és a beszűkült sportolási lehetőségek mellett két alapvető ok húzódik a karanténtúlsúly mögött. Ha nem lehet közösségbe menni, az emberek nehezebben veszik rá magukat a mozgásra és kevésbé tartanak mértéket. Másrészt sokak számára az evés volt az első számú stresszcsökkentés és örömforrás karantén alatt – közölte.

A korral nő a túlsúlyosak és az elhízottak aránya az egyes korcsoportokban. Míg a 18-39 éves korosztály 27 százaléka túlsúlyos és 15 százaléka elhízott, a 40-59 éveseknek már 37 százaléka túlsúlyos és 31 százaléka elhízott. A 60 év felettiek körében 44 százalék a túlsúlyosak aránya, az elhízottaké pedig 34 százalék.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink