Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A legjobb dolgokon bőgni kell, magunkon pedig nevetni

Létrehozva:

Szerdán mutatták be a 27. Szarajevói Filmfesztiválon Grosan Cristina első, A legjobb dolgokon bőgni kell című nagyjátékfilmjét, amely a rangos Szarajevó Szíve díjért is versenybe szállt. Ezt végül Sebastian Meise német-osztrák koprodukcióban készült Grosse Freiheit című börtöndrámájának ítélte a zsűri. A legjobb dolgokon… erdélyi származású rendezőnőjét és a film producerét, Stalter Juditot a premier után, Szarajevóban érte el a Pesti Hírlap.

Az NFI inkubátor programjában készült vígjáték-dráma a harmincasok kapunyitási pánikjáról szól: akik úgy élnek, mintha még egyetemisták lennének, közös albérletben, üres hűtővel, napi két óra alvással, és bár érzik, hogy változtatni kellene, nehezen tudják meghozni a döntéseket.

Visszatérés Szarajevóba

A film terve már 2019-ben meghívást kapott a szarajevói fesztviálra, a Work In Progress szakmai program díját is elnyerte. „Akkor még a vágás közben, egy félórás változatot mutattunk be belőle, és jobban izgultam, mint most a bemutatón, mert a nagy kérdések akkor dőltek el, hogy működik-e a film, átjön-e a humora” – mondta lapunknak Grosan Cristina. „Ez fontos visszajelzés volt. Utána visszamentünk a vágószobába, és végül az első lezárások előtt fejeztük be a filmet. Sokáig kérdéses volt, hol tudjuk majd bemutatni, hiszen sorra mondták le a fesztiválokat, ezért is nagyon örültünk, mikor meghívták Szarajevóba. Jó érzés volt itt elengedni a filmet. A közönség jól fogadta, nevettek rajta, nekem ez volt a legfontosabb, mert a humort nehéz lefordítani, de ezek szerint sikerült” – így a rendező.

„A napközbeni és az esti vetítés is nagyon jól sikerült. Ez volt a zárófilm a versenyprogramból, azért is választották a végére, mert humoros, sírni és nevetni is lehet rajta, felemelő befejezése lett a fesztiválnak” – mondta Stalter Judit producer. „A stábból rengetegen eljöttek, sokaknak ez volt az első játékfilmje, szívvel-lélekkel készült, ezért is vagyunk itt most ennyien. A Szarajevói Filmfesztivál emberi léptékű, közepesen nagy, emiatt közvetlen hangulatú szemle. Erős a szakmai része is, sokan vannak itt, akik kapcsolatokat, a filmjükhöz partnert keresnek. Emellett a város történelmi és vallási szempontból is különleges, az emberek kedvesek, mindenki élvezi az ittlétet.” 

Az igazi próba a magyar közönség előtt lesz

„Az idén még intenzívebb az együttlét, érezni lehet, hogy mindenki örül egymásnak. Benne van az is, hogy nem tudjuk, mi jön majd ősztől, legalább élvezzük ki, hogy most együtt lehetünk. Az emberek itt inkább kültéren találkoznak, beltéren kötelező a maszk, és szigorúan ellenőrzik is a vetítések előtt” – mesélte az erdélyi rendezőnő, aki a főszereplő Rainer-Micsinyei Nórával közösen jegyzi a film forgatókönyvét is.

„A vígjátékokról az az általános vélekedés, hogy nem olyan komoly dolgokról szólnak, pedig ez a megközelítés talán még jobban is rá tud világítani a problémákra, és közben saját magunkon is tudunk nevetni” – mondta Grosan Cristina, majd hozzátette: „Most már a szeptember 16-i magyarországi bemutatót várjuk. Az igazi próba az otthoni közönség előtt lesz.”

bálint orsolya

(Kiemelt képünk: Grosan Cristina és Hernádi Judit forgatás közben / Fotó: Laokoon Filmgroup)

Legnépszerűbb cikkeink