Connect with us

Kiemelt hírek

A Millenárison még tart az olimpia

Létrehozva:

Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok magyar kajakozó a kiállítás megnyitóján a Millenáris Parkban 2021. július 20-án. | Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

A megújuló, 20 éves Millenáris Világraszóló Bajnokaink – 177 mesés győzelem címmel magyar olimpiatörténeti kiállítással várja látogatóit október 10-ig.

A tárlat több mint 300 ikonikus tárgyat mutat be, köztük 71 aranyéremet.

A több generációt egyszerre megszólító kiállítás – a szervezők szándéka szerint – a sport szeretetére, a közösség összetartó erejére irányítja a látogatók figyelmét. A kiállítást kísérő Millenáris Bajnokok Parkja programorozat keretében van lehetőség gyermekek számára sportágat választani, kulturális élmények közt barangolni és természetesen sportolni is. „Egyszerre csodálatos és hátborzongató annak megtapasztalása, amikor az egyéni erőfeszítések és áldozatok nem csupán egyetlen embert vagy csapatot emelnek a dobogó legfelső fokára, hanem egy egész nemzetet” – mondta még a megnyitón Dankó Virág, a Millenáris ügyvezető igazgatója, ahol ott volt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is. Gulyás is beszélt: „Hogyha büszkék akarunk lenni a magyar sportra, a nagyszerű magyar teljesítményekre, akkor elegendő visszagondolni a mögöttünk hagyott olimpiákra; arra a 177 aranyéremre, 151 ezüstéremre és 174 bronzéremre, amit a magyar sport magáénak mondhat. Bármilyen nagy ország büszke lenne erre a teljesítményre, talán az amerikaiak és a kínaiak kivételével. Magyarország sportnagyhatalom!”

A szervezők célkitűzései között szerepel az edukáció és a sportszerű versengés népszerűsítése. A vállalkozó szellemű látogatókat szellemi és fizikai kihívások és interaktív elemek várják a „Bajnok Akadémián”.

A „Magyar edzők a nagyvilágban” hiánypótló kiállítás a külföldön sikereket elért magyar mestereket mutatja be, és izgalmas, vagy épp meglepő történeteket mesél az itthon edzőként kevésbé ismert magyar legendákról. A tárlat ingyenesen megtekinthető 2021 nyarán, a Széllkapu Park Függőkertjében.

A kiállítást kísérő Millenáris Bajnokok Parkja ingyenes programsorozat keretében augusztus 23-ig a Magyarock Lounge olimpiai találkozópont várja a rajongókat, ahol szakemberek, egykori és jelenlegi sportolók részvételével zajló különleges és izgalmas beszélgetéssorozatokban, elemzésekben, találkozásokban lehet része az érdeklődőknek. Az itt induló Filmklub legendás, sport tematikájú filmekkel és meglepetés vendégekkel vár kicsiket és nagyokat egyaránt.

Legnépszerűbb cikkeink