Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

„Orbán bilincsbe verte a dolgozókat”

Létrehozva:

Légiforgalmi irányítók dolgoznak a HungaroControl felújított irányítótermében Budapesten 2021. április 28-án. | Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Így reagált a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, miután a kormány egy rendelettel gyakorlatilag betiltotta a légiirányítók tervezett sztrájkját.

„Felháborított bennünket a hír. Magyarországon már így is eléggé korlátozottak a sztrájkjogok. A veszélyhelyzetre tekintettel, a rendeleti kormányzás lehetőségével élve uniós alapjogot töröltek el egyik pillanatról a másikra. A szakszervezetek számára elfogadhatatlan egy ilyen döntés” – mondta a 24.hunak László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, miután – mint lapunk is megírta – a kormány rendeletben lehetetlenítette el a béremelésüket keveslő légiirányítók tervezett szrájkját.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett rendelet beemeli a sztrájktörvénybe, hogy „honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nincs helye sztrájknak a honvédelmi rendszerek és létesítmények ágazati kijelölő hatósága által a honvédelmi érdekből nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt rendszerelemet üzemeltető légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél” (sic!).

László Zoltán szerint egy olyan országban, ahol a munkavállalók jogai amúgy is igen sérülékenyek, a rendeleti tiltás biztosan nem megfelelő eszköz. „A magyar miniszterelnök a külföldi tulajdonosnak kedvezve gyakorlatilag bilincsbe verte a magyar dolgozókat és a szakszervezetüket” – mondta. „Értjük, hogy a járványhelyzet enyhülésével fontos a gazdaság és a turizmus beindítása. De ha ez fontos, a bérekről a munkáltatónak kell megegyezni a szakszervezetekkel. Nem az a megoldás, hogy a kormány beleavatkozik az ügyükbe, hogy kiveszi a szakszervezetek és a dolgozók kezéből a nyomásgyakorlás eszközét, hogy próbáljanak meg anélkül birkózni, ha tudnak” – tette hozzá.

A sztrájkot akkor vetik be a dolgozók és a szakszervezetek, mikor már nincs más eszköz a kezükben. Ezt az utolsó lehetőséget vette el a légiirányítóktól rendeletileg a kormány.

24.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink