Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Tovább remekelnek a kardozóink, Cseh László ma sem vonult vissza

Létrehozva:

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Összefoglaljuk az olimpia legfrissebb, magyar vonatkozású eseményeit.

Tudunk úszni

Ma hajnalban is volt kiért szorítani a tokiói vizes központban. Cseh László parádézott, és pályafutása búcsúztatásához bekerült a pénteki döntőbe. Kapás Boglárka negyedik, míg a női gyorsváltónk hetedik helyen ért célba. Németh Nándor a nyolcadik lett. 

Cseh László a csütörtöki elődöntőből a nyolcadik helyen bejutott a pénteki fináléba 200 méter vegyesen a tokiói olimpia úszóversenyén, így egy újabb nappal hosszabbította meg pályafutását. Az utolsó versenyén szereplő 35 éves Cseh – aki ebben a számban Pekingben ezüst-, Londonban bronzérmes volt – nagyszerűen kezdett, a pillangó és a hát után is elsőként fordult. Ugyanakkor mellen már visszaesett a harmadik helyre, a gyorson jól tartotta magát, végül futamában negyedikként csapott a célba, de ideje elég volt a döntőbe jutáshoz.

A férfi 200 méter vegyes fináléját pénteken közép-európai idő szerint pénteken hajnalban, 4:16-kor rendezik. Mindenképpen érdemes lesz felkelni azért, hogy utoljára láthassuk Cseh Lacit úszni.

A hetedik helyen végzett a 4×200 méteres magyar női gyorsváltó a tokiói olimpia úszóversenyén. A magyarok a csütörtöki döntőben Jakabos Zsuzsanna, Veres Laura, Késely Ajna, Kapás Boglárka összeállításban szerepeltek, azaz Verrasztó Evelynt az egy órával korábban 200 méter pillangón negyedik Kapás váltotta az előfutamhoz képest. A négyes a franciákat megelőzve hetedikként ért a célba. A fináléban a kínaiak világcsúccsal győztek, de a második helyezett amerikaiak és a harmadik ausztrálok is a régi rekordon belüli eredménnyel zártak.

A világ- és Európa-bajnok Kapás Boglárka negyedik lett a 200 méter pillangó csütörtöki döntőjében a tokiói olimpia úszóversenyén. Az UTE 28 éves versenyzője szokásához híven a táv első felében még a középmezőnyben tempózott, majd a második 100-on ritmust váltott és egyre feljebb tört. A végül olimpiai csúccsal diadalmaskodó kínai Csang Jü-fejt nem volt esélye befogni, de a többi riválisát egyre jobban megközelítette, végül azonban két amerikai ellenfelét sem érte utol, így negyedikként csapott a célba. A Rióban 800 méter gyorson bronzérmes sportoló mindössze három századdal maradt el az egyéni csúcsától.

Németh Nándor a nyolcadik helyen végzett a 100 méteres gyorsúszás csütörtöki döntőjében a tokiói olimpián. A BVSC 21 éves sprintere ezúttal elmaradt a szerdai elődöntőben felállított országos csúcsától. A fiatal tehetség viccelődöt és reméli kifárasztotta a győztes amerikai Caeleb Dresselt a 100 méter pillangóra, ahol Milák Kristófnak a nagy ellenfele lesz.

Németh már a legjobb nyolc közé jutással hatalmas bravúrt hajtott végre, ugyanis a klasszikus számban legutóbb éppen Tokióban, az 1964-es játékokon volt magyar döntős, akkor Dobay Gyula hetedik lett.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Hosszú napok

Az olimpia rajtja főleg Szilágyi Áron és Milák Kristóf aranyairól szólt, de hatalmas port kavart Hosszú Katinka eddigi teljesítménye. A háromszoros olimpiai bajnok, kilencszeres világbajnok és tizenötszörös európabajnok úszót az interneten támadták, hogy visszalépésével kiszúrt Jakabos Zsuzsával csakúgy, mint Rióban. Ráadásul teljesítménye messze elmarad az eddig megszokottól. A világklasszis úszó mellett azonban nagyon sokan kiálltak. Többek közt a Orbán Viktor is.

Hosszú Katinka letörten, de nem megtörve értékelte a tokiói olimpián nyújtott eddigi teljesítményét, azt, hogy 400 méter vegyesen vasárnap ötödik, 200-on pedig szerdán hetedik lett címvédőként. „Sajnálom, hogy pont egy olimpián esett meg, amikor így úszom – nyilatkozta az úszó. Arra nem tudott magyarázatot adni, hogy a májusi, budapesti Eb-n legerősebb számában, 400 méter vegyesen miért tudott két másodperccel jobb időt elérni, mint most az ötkarikás játékokon. Szerinte fizikálisan sokkal jobb állapotban van jelenleg, azóta öt kilót leadott, így papíron most még annál is legalább két másodperccel gyorsabbnak kellett volna lennie.

„Leúszom a 200 méter hátat. Persze nem az a 200 méter hát lesz, amit látni szoktak tőlem” – válaszolt arra, hogy az önmaga számára is csalódást keltő szereplés után a 200 méter pillangóhoz hasonlóan visszalép-e a negyedik számtól. A magyar úszósport egyik legkiemelkedőbb alakja kifejtette, hogy ha nincs a pandémia okozta leállás, akkor biztosan nem így úszik.

Sós Csaba szövetségi kapitány szerint szakmailag ment félre valami, és arról is beszélt, hogy méltatlannak tartja a kritikákat a 200 méteres pillangótól való visszalépéssel kapcsolatban: „A világ egyik legjobb úszója. Akármi történik, nem fogok rá rosszat mondani. Tudtam, hogy a 200 méteres vegyes és pillangó közül az egyiket nem fogja úszni. Ezért vállalom a felelősséget, de egy háromszoros olimpiai bajnoknak megadom a lehetőséget, hogy felmérje a mezőnyt, és annak fényében döntsön. Ezt megérdemli.”

Hosszú utolsó tokiói versenyszámában, 200 méter háton csütörtökön közép-európai idő szerint 13.09-kor kezdi meg szereplését az előfutamban, majd az elődöntőre pénteken, a fináléra pedig szombaton kerül sor. Addig is maga a miniszterelnök biztatta Facebook-kommentben az alulteljesítő klasszist.

Fotó: AFP / Oli Scarff

Megvan a negyedik magyar érem

Férfi kardozóink a tegnapi helyosztón 45-40-re nyertek a német csapat ellen, így bronzéremmel térhetnek haza. A női tőrözők csapata az első két mérkőzésen ugyan alulmaradt az olasz, majd kanadai ellenfelekkel szemben, de végül a hetedik helyért zajló küzdelemben 45-28-ra legyőzte az egyiptomi gárdát.

Bronzérmet szerzett a magyar férfi kardválogatott a fegyvernem szerdai csapatversenyében Tokióban; ebben a számban legutóbb 25 éve, Atlantában végeztek dobogós helyen a magyarok – akkor ezüstérmet nyertek kardozóink.

A szerdai verseny negyeddöntőjében a Szilágyi Áron, Decsi Tamás, Szatmári András, Gémesi Csanád összeállítású gárda az amerikaiak elleni könnyed sikerrel kezdett, majd két tussal alulmaradt az olaszokkal szemben – míg a németek előbb magabiztosan verték az oroszokat, majd kikaptak a világbajnoki címvédő és londoni olimpiai bajnok dél-koreaiaktól. 

A bronzmeccsre a várakozásoknak megfelelően cseréltek a magyarok: Decsi Tamást Gémesi Csanád váltotta. A németek is módosítottak, az erdélyi születésű Szabó Mátyás helyett ezúttal Richard Hübers lépett pástra. A helyosztón végül 45-40-re nyert a magyar csapat a németek ellen, megszerezve így a magyar olimpiai csapat negyedik érmét.

A magyar küldöttségnek ez a negyedik dobogós helyezése, két arany és egy ezüst után az első bronza. A versenyt a világbajnoki címvédő dél-koreaiak nyerték, akik a döntőben lelépték az olaszokat.

A női tőrözők versenyében a Kreiss Fanni, Kondricz Kata, Pásztor Flóra, Mohamed Aida fémjelezte négyes először az olasz csapattal szemben maradtak alul (45-32), majd az 5-8. helyekért zajló küzdelemben a kanadai válogatott győzedelmeskedett (45-33).

A világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok Mohamed Aida tőröző eddig hat ötkarikás játékokon (1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016) vett részt, Tokióba pedig negyedik csapattagként, úgymond tartalékként utazott ki úgy, hogy ha nem cserélik be, nem lesz eredménye. Az egyiptomiak elleni mérkőzésen azonban szerephez jutott, így az olimpiai szereplések számát tekintve abszolút magyar csúcstartóvá lépett elő Tokióban Mohamed Aida. A női tőrcsapat a hetedik helyen végzett.

Fotó: AFP / Fabrice Coffrini

Hozták a kötelezőt a pólósok

A magyar válogatott a papírformát érvényesítve 23:1-re legyőzte csütörtökön a dél-afrikai együttest a tokiói olimpia férfi vízilabdatornájának harmadik fordulójában.

A magyar válogatott először 10-9-re alulmaradt Görögország legjobbjaival szemben, majd 16-11-re kerekedett a házigazda japán együttes fölé. Az afrikai csapat az olaszoktól és az amerikaiaktól is súlyos vereséget szenvedett, így a csütörtöki találkozót 5-41-es gólkülönbséggel, pont nélkül várta. 

Märcz Tamás gárdájának a helyi idő szerint 10 órakor megkezdődött összecsapáson szinte kötelező volt a győzelem. A keretből a csapatkapitány Varga Dénes maradt ki a frissessége fenntartása érdekében.

A fiúk hozták is a papírformát:  a magyar mezőnyjátékosok közül egyedül Zalánki Gergő nem talált be, de így is belapátoltunk 23-at az ellenfél kapujába. A mérkőzés egyetlen dél-afrikai gólját Nicholas Rodda két perccel a végső dudaszó előtt szerezte meg.

„Azt, amit szerettem volna a meccstől, megkaptam: lőjünk sok gólt, gyorsan vezessük a támadásokat és jó százalékkal értékesítsük a helyzeteket. Fontos szempont volt az is, hogy kevés gólt kapjunk, átlátható és egyértelmű legyen a védekezés” – értékelte a meccset az M4 Sportnak a szövetségi kapitány. Märcz Tamás hozzátette: mivel pörgősek voltak a felúszások, ezek kiváltották a meccs „edzésjellegét”.

A folytatásban várhatóan nehezebb dolga lesz a magyar válogatottnak, amely szombaton az Egyesült Államok csapata ellen száll vízbe.

A női csapat itthoni idő szerint holnap 11:20-kor száll a medencébe a házigazda Japán ellen. 

 

Póta nem játszik

Könyöksérülés miatt nem szerepelhet a tokiói olimpia női asztalitenisz csapatversenyében Póta Georgina, helyét a tartaléksorból előrelépő Fazekas Mária veszi át. A magyar együttes Fazekas Mária, Madarász Dóra, Pergel Szandra összeállításban hétfőn a nyolcaddöntőben a házigazda japánokkal találkozik. Egyéniben a hosszú időt kihagyó Pótának az első fordulóban nem kellett mérkőznie, a második körben búcsúzott, míg Madarász már az első körben kiesett. Pergel vegyes párosban indult, Szudi Ádám oldalán az első fordulóban, a 16 között esett ki.

 

Cholnoky a 25. lett

A 25. helyen végzett a szörfös Cholnoky Sára a tokiói játékokon. Cholnoky a csütörtöki futamokban a 23., a 20. és a 21. helyen ért célba. „Az első napon éppen olyan szél fújt, ami Sárának nem kedvezett, onnantól fokról fokra jött fel. Amikor erős szél volt, például mint ma, 14-20 csomós, akkor a 15-19. helyet is elérte. Végül öt centin múlt, hogy nem lett 23., ami a riói eredménye megismétlését jelentette volna” – fogalmazott Utassy Loránd szövetségi kapitány.

 

Berecz a harmadik helyen áll

A Finndingiben szereplő Berecz Zsombor a harmadik versenynap után a harmadik helyen áll a tokiói olimpián. A világ- és Európa-bajnok magyar vitorlázó csütörtökön előbb a hatodik, majd a hetedik helyen ért célba. Finndingiben legközelebb szombaton lesz futam. Vadnai Benjamin (Laser Standard) csütörtökön a 17. és a 21. lett, összesítésben a 18. helyről várhatja a folytatást. Érdi Mária (Laser Radial) a 14. és a 11. helyen futott be, így a 15. nyolc futam után. Laserben pénteken újabb két részversennyel befejeződnek a selejtezők és a legjobb tíz az éremfutamban száll majd vízre.

Legnépszerűbb cikkeink