Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Boldog-szomorú az Eb-mese vége

Létrehozva:

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Marco Rossi bravúrosnak tartja a Németország vendégeként elért 2-2-es döntetlent, a játékosaival pedig maximálisan elégedett.

A magyar szövetségi kapitány mégis csalódottan értékelt, mert a válogatott rendkívül közel állt a továbbjutáshoz az Európa-bajnokságon. De végül búcsúznia kellett.

„Hihetetlennek és elképzelhetetlennek tűnt, hogy továbbjuthatunk, de sajnos a legszebb tündérmeséknek sem mindig tökéletes a vége” – fogalmazott az olasz szakvezető. „Technikai szempontból nem mi vagyunk a legjobb csapat, de vannak más szempontok is. Például taktikai szempontok, vagy az, ahogy a játékosaink egymást kisegítik, ahogy harcolnak minden egyes meccsen.”

Rossi szerint a válogatott abban lépett előre a kontinensviadalon, ahogy csapatként tudott játszani, ez kiváltképpen igaz volt a védekezésre. Hozzátette, olyan dolgokat kellett kipróbálni, amelyeket még soha, mert a világ legjobbjaival találkoztak. Példaként említette, hogy nagyon hátul kellett védekezni, amit ő személy szerint nem kedvel, de figyelembe kellett vennie az ellenfelek erősségét.

„Mindenkinek gratuláltam. A játékosok minden betűjét betartották a taktikai utasításoknak. Azt is, hogy ne aggódjanak azon, kivel állnak szemben és azt is, hogy vállalják fel az egy az egy elleni párharcokat bárkivel is állnak szemben. Ezt mind megtették, és emelt fővel búcsúztak” – méltatta tanítványait. „A magyar futball közelmúltja alapján ez hatalmas eredmény, amit ebben a csoportban elértünk. Nem tudom, mely válogatottak lettek volna képesek két pontot szerezni ebben a négyesben. Erre az együttesre évek múltán is büszkeséggel fognak emlékezni a szurkolók, és én is büszke vagyok arra, hogy az edzőjük lehetek.”

Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya is méltatta a hősiesen küzdő magyar csapatot: „Tudtuk, hogy nem lesz sok területünk, így amikor hátrányba kerültünk, nagyon nehéz volt egyenlíteni. A második bekapott gól után pedig nagyon jó mentalitás és csapatszellem kellett ahhoz, hogy ismét sikerüljön egyenlíteni. Az tervezett volt, hogy a 80. perctől mindent egy lapra feltéve támadni fogunk. Mindent be kellett vetnünk, hogy ez összejöjjön” – mondta.

A torna után a posztjáról távozó szakvezető elismerte, hogy csapata eddig nem volt meggyőző, de szerinte a halálcsoportban minden meccsen minden pontért meg kellett szenvedni, csak az számított, hogy meglegyen a továbbjutás.

A magyar csapat két pontjával a világbajnok és csoportgyőztes franciák, a második németek, illetve a címvédőként harmadik helyen továbbjutó portugálok mögött zárt a négyesében, ezzel elbúcsúzott az Európa-bajnokságtól.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink