Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A legelső portugál-magyar és az eltűnt visszavágó

Létrehozva:

A korabeli magyar válogatott | Forrás: Wikipedia

Magyarország és Portugália legjobbjai 1926. december 26-án Portóban találkoztak először. A mérkőzés döntetlennel ért véget, a Pesti Hírlap akkori száma pedig természetesen beszámolt róla.

 

Magyar csapatok külföldön.

 A Hungária–Szabária komb. döntetlen vívott ki a portugál válogatott ellen. 

Lisszaboni sürgöny jelzi, hogy a magyar és portugál válogatottak mérkőzése 3:3 arányú döntetlennel végződött. A’ magyar színeket, mint az már előre meg volt állapítva, a Hungária és Szabária kombináltjai képviselték, amelyektől az MLSz most meg akarja tagadni a válogatottságot, valószínűleg azért, mert erre a túrára az MLSz csak vereséget irányzott elő, de a kombináltak előírás ellen döntetlent mertek kivívni. Az MLSz valószínűleg attól tart, hogy mert Portugália nem győzött, még ujabb boykott fenyegeti a magyar futballt. 

 

Érdekesség, hogy ezt követően még egy találkozón pályára lépett egymás ellen a két csapat, ez azonban nem szerepel a később hivatalos válogatott mérkőzésként elismert összecsapások között. Talán azért, mert a fenti beszámolóban olvasható körülmények miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség nem ismerte el válogatottként a pályára lépő „Hungária–Szabária kombináltat”? Vagy esetleg eleve úgy tervezték, hogy egy meccset válogatottként, egy másikat pedig ligaválogatott ként játszanak a magyarok? A körülményeked fedje hát a múlt jótékony homálya, mi viszont emlékezzünk meg az 1926. december 29-én lejátszott második találkozóról is, amely magyar győzelemmel végződött, és a december 31-ei Pesti Hírlap így írt róla:

 

Szerdán a magyar válogatott 4:1 arányban győzött Portugália ellen.

 

A Magyar Labdarugók Szövetsége válogatott csapatának kettős vereséggel zárult spanyolországi túrája egyáltalában nem volt alkalmas a magyar labdarúgás jó hírnevének megóvására. Annál örvendetesebb, hogy most Portugáliában a magyar színeket reprezentáló és a szövetség engedélyével magyar válogatottakat képviselő Hungária–Szabária kombinált két magyar-portugál válogatott mérkőzésen értékes sikert ért el. A vasárnapi első mérkőzés még 3:3 arányú döntetlennel végződött, a szerdai revánsmecss, amely a II. magyar-portugál mérkőzés volt, már a magyar ligaválogatott 4:1 (:2:1) arányú fölényes győzelmével végződött. 

A magyar ligaválogatott a következő összeállításban szerepelt az ötezer néző előtt megtartott mérkőzésen: 

Weinhardt – Nagy, Kocsis – Pesovnik, Kléber, Rebró – Braun, Mészáros, Opata, Orth, Bures. 

A meccs hőse Opata volt, aki az első gólt, valamint a második félidő két gólját lőtte, mig sorrendben a második gólnak Bures volt a szerzője.

Legnépszerűbb cikkeink