Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Magyarország

Kisebbségvédelem: minden magyar számít

Létrehozva:

Zarándokok a csíksomlyói búcsú végén a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyergen 2018. május 19-én. | Fotó: MTI / Mohai Balázs

A Minority SafePack európai polgári kezdeményezés legújabb fejleményeiről is szó esett a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Regionális önkormányzati munkacsoportjának ülésén.

A magyar Európa tanácsi elnökség kisebbségvédelmi vonatkozásaival, a Kárpát-medencei magyar nemzetrészek önkormányzatisági helyzetével, valamint a kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezések ügyével foglalkozott a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Regionális önkormányzati munkacsoportja. 

A Zsigmond Barna Pál (Fidesz) és Molnár Zsolt (MSZP) társelnökök vezetésével működő grémium közleménye szerint a csütörtöki találkozón Juhász Hajnalka miniszteri biztos az Európa Tanács (ET) Miniszteri Bizottsága május 21-én indult féléves magyar elnökségének prioritásait ismertette, különös tekintettel a kisebbségvédelem jogi aspektusaira, Kalmár Ferenc miniszteri biztos pedig a magyar elnökséghez kapcsolódó kisebbségvédelmi konferenciák tervéről adott tájékoztatást.

Szili Katalin miniszterelnöki megbízott felvezető előadásában a Kárpát-medencei magyar nemzetrészek önkormányzatisági és autonómia-lehetőségeit befolyásoló tendenciákról beszélt, kitérve a nemzetrészek törekvéseit összehangoló egyeztetések új kereteire is, többek között a pandémia idején elterjedt megoldásokra, amelyek a járvány utáni időszakban az újrakezdés esélyét növelhetik.

A munkacsoport külhoni tagjai tájékoztatást adtak az egyes nemzetrészek helyzetéről, amely óvatos derűlátásra és súlyos aggodalomra egyaránt adott okot. A munkacsoport szolidaritását fejezte ki a kárpátaljai magyarsággal, amelynek helyzetét veszélyezteti és tovább ronthatja a nemzeti kisebbségekről, illetve az őshonos kisebbségekről szóló törvény elfogadása.

A munkacsoport tagjai egységesen kiállnak az Európa Tanács magyar elnökségének törekvései mellett, egyúttal álláspontjuk szerint továbbra is törekedni kell arra, hogy az Európai Unió jogszabályalkotással is támogassa az őshonos, ám számszerű kisebbségben élő nemzeti közösségek ügyét – olvasható a kommünikében.

Az ülésen Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselő tájékoztatást adott a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés legújabb fejleményeiről, a jogalkotást elutasító európai bizottsági döntés semmissé nyilvánításának kezdeményezéséről az Európai Unió Törvényszékén, de arról a széles körű támogatási hullámról is, amely az Európai Bizottság döntése után indult.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés legújabb fejleményeiről, vagyis a kezdeményezéshez kapcsolódó nemzetközi mozgalomról, illetve a várható menetrendről (az aláírások tagállamonkénti hitelesítéséről és a bizottságnak való beadás időzítéséről) beszélt.

A munkacsoport tagjai egyetértettek abban, hogy az Európa jövőjéről szóló konzultációsorozat idején a polgári kezdeményezések melletti további kiállással is rá kell irányítani a figyelmet a nemzeti kisebbségek elvárásaira. A magyarság fontos feladatának gondolják ugyanakkor, hogy a népszámlálásokon a „minden magyar számít” elv érvényesítésével mutassa fel tényleges jelenlétét – olvasható a munkacsoport közleményében.

MTI / PH

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink