Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Közösen harcolna a bevándorlás okai ellen Mexikó és az USA

Létrehozva:

Amerikai határőr a Rio Grande folyónál | Fotó: MTI / EPA / Larry W. Smith

A szegénység és az erőszak ellen kellene fellépni.

Mexikó és az Egyesült Államok a kapcsolatok teljesen új szakaszába lépett – jelentette ki szerdán Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök, egy nappal azután, hogy fogadta Kamala Harris amerikai alelnököt. A két ország kormánya kedden egyetértési megállapodást írt alá a migrációs együttműködéssel kapcsolatban.

Az elnökkel közös sajtótájékoztatón Marcelo Ebrard mexikói külügyminiszter bejelentette: hétfőn Mexikóba érkezik Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter, hogy tárgyalásokat folytasson az amerikai-mexikói határ fokozatos újranyitásáról. A mexikói kormány kedden folytat egyeztetéseket Mayorkasszal.

A két ország kormánya kedden egyetértési megállapodást írt alá a migrációs együttműködéssel kapcsolatban. López Obrador és Harris ezt követően magántalálkozón vett részt, amelyen beszámolók szerint a migrációt kiváltó okokkal foglalkoztak. A mexikói külügyminiszter szerint a találkozón a dél-mexikói és közép-amerikai gazdaságról, a biztonsági együttműködésről és fejlesztésről volt szó leginkább. Ebrard szerint az egyeztetés „nagyon sikeresnek” bizonyult, később így vélekedett a mexikói elnök és az amerikai alelnök is.

López Obrador kedden elmondta, hogy kormánya rendkívül érdekelt abban, hogy jó kapcsolatokat tartson fenn Washingtonnal.

Joe Biden jelenlegi amerikai elnök kormányzatának komoly problémát okoz a Mexikóval közös határhoz – elsősorban Közép-Amerikából – érkező bevándorlócsaládok és -gyerekek száma. Azóta, hogy Biden januárban hivatalba lépett, 20 éve nem tapasztalt mértéket ért el a határon őrizetbe vett illegális bevándorlók száma.

A Biden-kormányzat fontos partnerként tekint Mexikóra mind a migrációs hullám lelassításában, mind a fejlesztésen való munkálkodásban Közép-Amerikában, a térségbeli kormányok és Washington közötti kapcsolatok ugyanis igencsak gondterheltek.

Az Egyesült Államok és Mexikó nagyjából egyetért abban, hogy a bevándorlás mögött megbúvó okokkal – a szegénységgel és az erőszakkal – szemben kell fellépniük annak érdekében, hogy megfékezzék a Közép-Amerika úgynevezett északi háromszögéből (Hondurasból, Salvadorból és Guatemalából) kiinduló migrációt.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink