Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Átadták a Libri irodalmi díjait

Létrehozva:

Fotó: Libri

A szakmai zsűri Bereményi Géza önéletrajzi regényét találta a legjobbnak, a közönségdíjat Grecsó Krisztián verseskötete nyerte.

A díjakkal járó jutalom összege 2 millió forint, a díjazott könyvek pedig 30 millió forint médiatámogatást kapnak.

Átadták a Libri 2021-es irodalmi díjait: idén a zsűri egy regényt, míg a közönség egy verseskötetet emelt ki a tíz döntős mű közül. A Libri irodalmi díj nyertese 2021-ben Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig Grecsó Krisztián Magamról többet című verseskötete kapta. Mindkét könyv a Magvető kiadó gondozásában jelent meg.

A díjátadót hétfő este tartották a járványhelyzetre való tekintettel a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán.

„A Libri irodalmi díjak célkitűzése, hogy felhívja a figyelmet a valóban értékes és fontos könyvekre, hogy azok méltó ismertségre tegyenek szert, és felkerülhessenek minden irodalombarát könyvespolcára. A díjakkal járó jutalom összege 2 millió forint, a díjazott könyvek pedig 30 millió forint médiatámogatást kapnak” – mondta Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing- és kommunikációs igazgatója.

A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki. A hazai kulturális élet 212 képviselője tett javaslatot, hogy a 2020-ban megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri – tagjai: Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba – elé, illetve melyekre szavazhasson közönség.

A most díjazott önéletrajzi regényéről is beszélt Bereményi Géza korábban, a Pesti Hírlapnak adott interjújában. Ebben szó esett a jó önéletrajzíró ismérveiről, az ifjúkoron túli „másik életről” és Cseh Tamásról is.

Grecsó Krisztián pedig nemrég a 168.hu-n futó Lelkifröccsben beszélt Csernus Imrének a rákbetegségéről, amiből felgyógyult. De szóba került az is, hogy az írónak az apjától örökölt létélménye a jövőtől való rettegés.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink