Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az alkohol a nőkre is veszélyes

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Quod me nutrit me destruit. Ami táplál, az elpusztít. Így szól a latin közmondás, amely a legtalálóbb a függőségekben szenvedőkre.

Rendkívül sokáig örömöt és kielégülést okoz egy-két pohár ital munka után, de nem is kell hozzá sok idő, hogy az emberek képtelenek legyenek kontrollálni viselkedésüket.

Sokáig a férfiak kiváltságának tartották az alkoholizmust, de ha mélyebbre ásunk az alkoholfüggőségről beszámoló statisztikákban, meglepetten tapasztalhatjuk, hogy Magyarországon már megközelítőleg annyi nő iszik rendszeresen, mint férfi.

 

„Egyedül, otthon ittam”

Lívia 33 éves marketinges. Három éve nem ivott alkoholt. Józanságáért keményen meg kellett dolgoznia: segítséget kért, önsegítő csoportba jár és radikálisan változtatott az életén.

Kezdjük az elején a történetet: Lívia az egyetemen kezdett el inni: „Rengeteget buliztunk, és egyik rozé jött a másik után. Feloldódtam, megszűntek a gátlásaim. Kicsit furcsa volt, hogy míg más lányok megálltak 2-3 pohár italnál, én filmszakadásig ittam. Buli végén szinte sosem emlékszem arra, hogy kerültem ágyba”. 

Aztán jött a munka világa, jeles diplomájának megszerzése után azonnal bekerült egy multinacionális vállalat kommunikációs osztályára, ahol nagyon meg akart felelni, volt, hogy 12-14 órát hajtott naponta. 

„Ekkor már egyedül, otthon ittam. Annyira stresszes voltam, hogy képtelen voltam elaludni. És mindig arra gondoltam, megérdemlem a nap végén az üveg pezsgőmet. Másnap felkeltem, kisminkeltem magam, és minden ment tovább. Azzal nyugtattam magam, hogy amit senki se lát, az meg sem történik”. 

A törékeny nő szervezete azonban hamar feladta a küzdelmet az alkohollal szemben, egyre többet fájt a gyomra, és a másnaposság miatt gyakran lett „egynapos beteg”. „A mélypontomat akkor értem el, amikor már reggel is megittam a pohár boromat, úgy kellett indítanom a napot. Azt hittem, senki sem tudja. Tévedtem. A főnököm behívott az irodájába, és egyenesen megkérdezte, mióta vannak alkoholproblémáim. Persze mindent tagadtam. Válaszút elé állított. Vagy kezeltetem magam, vagy elbocsát a cégtől” – mesélte a történetét Lívia, aki először összetört, majd felkeresett egy addiktológust, aki azt javasolta, hogy keressen fel egy önsegítő csoportot. 

„Vettem egy nagy levegőt, és elmentem az AA-ba. Nagyon szégyelltem magam, viszont rendkívül kedvesen fogadtak. Egy klubhelységben ültünk, és végre beszélni tudtam az alkoholproblémámról. 2019 márciusa óta egyetlen kortyot sem ittam. Erre vagyok a legbüszkébb a világon”. 

 

A nőkre veszélyesebb

Sokáig azt hihettük, az alkoholizmus csak a férfiak betegsége, pedig ez egyáltalán nem igaz. Magyarországon most még 60-40 százalék az arány a férfiak javára, de szorgalmasan zárkóznak fel a nők. Ráadásul a pandémia során rengeteg családanya „lazított” alkohollal, sokuk büszkén hirdette a közösségi oldalakon, hogy már kora délután a pohár után nyúl, levezetendő bezártság által fokozott napi stresszt. Míg korábban szégyenként élték meg a nők az ivászatot, és otthon egyedül bontották az üveget, ma már sikk a „csajos bulikon” együtt lerészegedni. 

Ráadásul kevesen tudják, hogy míg a férfiak szervezete – biológiai adottságainál fogva – akár 10 évig is bírja az alkoholt, s nem feltétlen válik függővé, addig a női szervezetnek elég 2-3 év ahhoz, hogy alkoholfüggővé váljon. Tudósok bebizonyították, hogy a nők különösen veszélyeztettek, szervezetük érzékenyebb az ital negatív hatásaira, májuk, szívük, veséjük is könnyebben károsodik, mert a női szervezet lassabban bontja le az alkoholt. Hormonális csapda is akad, ugyanis az alkohol lebontását még a menstruáció és a klimax is lassítja, viszont ezek növelhetik az ital iránti vágyat.

Szomorú tény, de sok nőt – ahogy férfit sem – nem tart vissza a lerészegedéstől, hogy a gyerekei előtt iszik. A kicsi pedig először annyit észlel, hogy valami furcsa történt a szüleivel, nem úgy beszélnek, nem úgy viselkednek, ahogy szoktak. Nem is kell ahhoz sokat cseperedni, hogy egy gyerek felfogja, nem normális ez a viselkedés – anyával, apával baj van. Életre szóló szégyen és titok marad egy gyermekben, ha valamelyik, pláne, ha mindkét szülője alkoholfüggő. Ezt a traumát a gyerek élete végéig hordozza, hacsak nem kér megfelelő segítséget.

 

Van segítség

Az is hatalmas tévedés, hogy az alkoholizmus az utcán fetrengő züllött alakok betegsége. Az alkoholizmus nem válogat, hiszen az erdőtűz az ébenfát is megégeti. Számos neves nő is nyíltan vállalja, hogy meggyűlt a baja az alkoholizmussal: a korábbi amerikai elnök, Gerard Ford felesége, Betty Ford legyőzte démonait, majd megalapította a leghíresebb alkoholrehabilitációs intézetet, a Betty Ford Klinikát. Eva Mendes színésznő 2000-ben vonult elvonóra, amit élete legjobb döntésének tart. Az egykori Spice Girl, Geri Halliwell és a Szex és New York sztárja, Kristin Davis pedig az Anonim Alkoholisták segítségével szakítottak szenvedélyükkel. A magyar hírességek közül például Karafiáth Orsolya vállalta fel nyíltan, hogy sikerült legyőznie alkoholizmusát.

És végül a nagy kérdés: mikor kérjünk segítséget? Ha már a napi életvitelünket is zavarja az alkoholfogyasztás, ha a környezetünktől is visszajelzéseket kapunk, hogy baj van, ha minden gondolatunkat az ital köti le, és egyre nagyobb mennyiséget kell innunk ahhoz, hogy a megfelelőnek tűnő állapotba kerüljünk, akkor higgyünk a jeleknek, mert egyértelmű, hogy nagy a gond. 

A legnehezebb a büszkeség legyőzése lesz, márpedig ilyenkor mindenképp szakemberhez, például addiktológiai konzultánshoz – aki maga is egykori alkoholista –  érdemes fordulni. 

 

Skultéti Judit

Legnépszerűbb cikkeink