Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kritikus a fővárosi fák állapota

Létrehozva:

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A Városliget Zrt. vezérigazgatója biztosította az aggódókat: az 56-os emlékmű mindenképpen a helyén marad.

A szerda éjszakai vihar nem tépázta meg túlságosan a városligeti fákat, köszönhető ez a jó együttműködésnek a Főkerttel – mondta Gyorgyevics Benedek a mai KeljfelJancsiban.

A Városligetben a körülbelül egy kilométer hosszú promenádon keresztül lesz elérhető több úticél is, amiről a Városliget Zrt. vezérigazgatója, Gyorgyevics Benedek a Keljfeljancsi című műsorban azt mondta, érdemes lesz ebbe az irányba rövidíteni a játszótér és a sportpályák felé.

Hozzátette: sok kérdőjel vetődött fel annak kapcsán, hogy az 56-os emlékmű vajon érintetlenül marad-e. Gyorgyevics azonban biztosított mindenkit, a projekt eleve azzal számolt, hogy az emlékmű a ligetnek egy olyan adottsága, ami mindenképpen megmarad. Kiemelte, hogy bár nem látszik, az alkotás alatt egy nagy alépítmény van, amit szintén figyelembe vettek a munkálatok során. Okozott ugyan némi fejtörést, hogy ezt az alépítményt hogyan kerüljék ki, de végül megoldották a problémát.

A szerdai vihar kapcsán a Városliget Zrt. vezérigazgatója azt mondta, hogy izgult, vajon a 80-90 km/h-ás szél mennyire tépázza meg a liget fáit. „Úgy tűnik azonban, hogy a Városliget Zrt. és Főkert közötti együttműködés – függetlenül az önkormányzati választások eredményétől – szakmailag magas szinten működik és meghozta az eredményt. Az idős faápolási programban jól teljesítettek, mert különösebb kár nélkül megúszta a liget a tegnapi vihart” – fogalmazott. Hozzátette: más parkokról ez nem mondható el. Szerinte az együttműködésnek köszönhetően sokat javult a liget faállománya, s úgy véli, ez leginkább a Főkert javára írható. Kiemelte, a gesztenyefák állapota is elég jó. A fővárosi faállomány egészéről azonban ez nem mondható el: Budapest fái általában nagyon rossz, kritikus állapotban vannak.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink