Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Boris Johnson körül egyre forróbb a levegő

Létrehozva:

Fotó: MTI / AFP / Phil Noble

Vizsgálat indul annak kiderítésére, hogy ki fizette a brit miniszterelnök hivatali rezidenciájának felújítási költségeit.

A fokozatosan belpolitikai botránnyá szélesedő ügyben Johnson egykori főtanácsadója, Dominic Cummings a hétvégén azzal vádolta meg volt főnökét, hogy titkos adományokból finanszíroztatta a kormányfői rezidencia tatarozását.

A brit miniszterelnökök hivatala hagyományosan a Downing Street 10. alatt van, és korábban itt volt a kormányfők hivatali lakása is. A miniszterelnöki lakás ugyanakkor évek óta a közvetlen szomszédban, a 11-es számú épületben van, a pénzügyminiszterek volt rezidenciáján, amely jóval tágasabb a Downing Street 10. hivatali helyiségei feletti lakásnál.

Cummings vádja szerint a 11-es szám alatti rezidenciát újíttatta fel Johnson be nem jelentett adományokból, ami a brit kormányzati protokoll alapján komoly szabálysértés lenne.

Boris Johnson hétfőn határozottan cáfolta volt főtanácsadója állítását, kijelentve, hogy még a felújításra szabályosan járó állami juttatást sem vette igénybe, hanem saját zsebből fizette a rezidencia rendbehozatalát.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt hétfőn a brit választási bizottságot szólította fel az ügy kivizsgálására. Ennek a testületnek a hatáskörébe tartozik a politikusoknak és a pártoknak juttatott adományok szabályosságának ellenőrzése.

Simon Case, a brit kormány munkáját összehangoló, miniszteri beosztású kabinetvezető – e minőségében a legmagasabb rangú brit közigazgatási tisztviselő – hétfő este a londoni alsóházban közölte: Boris Johnson őt kérte fel az ügy kivizsgálására. Case közölte: a kormányfő kérésének eleget téve megvizsgálja, hogy a felújítási munkák „milyen körülmények között zajlottak”.

Arra a képviselői kérdésre, hogy tudomása szerint Johnson felhasznált-e be nem jelentett magánadományokat rezidenciájának felújítására, Simon Case azt mondta, hogy erről nincsenek közvetlen értesülései, de néhány héten belül végére jár az ügynek.

Hétfőn kipattant egy másik botrány is, miután először a Daily Mail című konzervatív brit tömeglap, majd a BBC közszolgálati médiatársaság is olyan értesülést közölt meg nem nevezett kormányközeli forrásokból, hogy a koronavírus-járvány megfékezését célzó tavaly őszi korlátozásokat Johnson csak nagyon vonakodva volt hajlandó elrendelni, és egy szűk körű, de annál indulatosabb megbeszélésen állítólag azt mondta, hogy „inkább álljanak ezrével hegyekben a holttestek”, de ő nem vezet be újabb zárlatot.

A kormányfő és a Downing Street, valamint több kabinetminiszter hétfőn egyöntetűen és határozottan cáfolta, hogy ilyesmi elhangzott volna.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink