Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Arany, ezüst és bronz is jutott a magyar birkózóválogatottnak

Létrehozva:

Lőrincz Tamás ünnepel, miután győzött a török Yunus Emre Basar ellen a varsói birkózó Európa-bajnokságon, a férfi kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriája döntőjében 2021. április 24-én. | Fotó: MTI / EPA / PAP / Radek Pietruszka

Véget ért a Varsóban megrendezett Európa-bajnokság.

Kezdjük az éremesőt egy visszavonuló világklasszissal: Kiss Balázs ezüstérmet nyert a kötöttfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában. A BVSC 38 éves klasszisa vélhetően karrierje utolsó világversenyén lépett szőnyegre, és nagyszerűen szerepelt. A fináléban végül a lehető legnehezebb ellenfél várt rá, az orosz Musza Jevlojev ugyanis jelenleg a súlycsoport legjobbja, az elmúlt két világbajnokságot meggyőző fölénnyel nyerte meg. A 2009-ben világbajnok Kiss Balázs végül kikapott, de a vereség ellenére nincs oka a kesergésre, mivel karrierje legjobb Eb-szereplését produkálta, hiszen korábban háromszor végzett a harmadik helyen.

Folytassuk a sort egy bronzéremmel, amit Fritsch Róbert szerzett. Birkózónk remek formában érkezett a kontinensviadalra, és bár az elődöntőben vitatható vereséget szenvedett a grúz Ott Smagi Bolkvadzével szemben, a bronzmeccsen legyőzte az orosz Csingiz Labazanovot.

Az Eb legfurcsább érmét biztosan Sastin Mariann szerezte. Szürreális, eddig talán még sosem látott eseményeket élt át világbajnoknőnk, akinek első ellenfele, a világ- és Európa bajnok bolgár Tajbe Juszejn meg sem jelent a versenyen, az elődöntőt a az Eb-harmadik lengyel Katarzyna Madrowska pedig sérülés miatt el sem kezdte. Így Sastin mérkőzés nélkül jutott döntőbe, ahol végül vereséget szenvedett az ukrán Irina Koljadenkóval szemben.

Zárjuk a sort a legnagyobb sikerrel: szinte napra pontosan másfél évtizeddel az első, 2006-ban, Moszkvában aratott Európa-bajnoki diadala után Lőrincz Tamás negyedszer is felülhetett az európai birkózás trónjára. Öt mérkőzését magabiztosan nyerve – a döntőben technikai tussal (8–0) győzte le a törökök U23-as Eb-aranyérmesét, Yunus Emre Basart – állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Lőrincz a 14. világversenyen szerzett érmét ünnepelte.

„Természetesen pozitívan értékelem a történteket. Főként amiatt, mert nem ez volt az esztendő legfontosabb versenye, hanem a tokiói olimpia lesz az. Amolyan felmérőként tekintettem a viadalra, tudnom kellett, hol tartok valójában, hiszen legutóbb másfél éve, a nur-szultani világbajnokságon léptem szőnyegre a súlycsoportomban, s azóta mindössze két megmérettetésen vettem részt, azokon eggyel feljebbi kategóriában” – mondta Lőrincz Tamás.

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink