Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

A betegségen átesett oltottaknak háromszintű védettsége lesz

Avatar

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: MTI / Rosta Tibor

Rusvai Miklós virológus szerint ha valaki három-négy héttel a fertőzés után megkapja bármelyik oltóanyagot, nem lehet belőle baj.

Az előírt három hónapnál hamarabb is beadathatják maguknak az oltást a fertőzésen átesettek, akiknél ezáltal a háromszintű immunválasz mindegyike kialakul, míg pusztán a vakcinától csak az első és a második – mondta a 168.hu-nak Rusvai Miklós virológus.

„Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy aki átesett a betegségen, az is oltassa be magát, mert tartósabb lesz az immunválasza a koronavírus ellen” – hangsúlyozta a 168.hu-nak Rusvai Miklós virológus. Mint mondta, a protokollban előírt három hónapnál előbb is felveheti valaki az oltást, ha behívják. „Természetesen érdemes jelezni az orvosnak, hogy még nem telt le a három hónap és egyéni elbírálás után a háziorvos eldönti, hogy valaki oltható vagy sem. Alapvetően, ha valaki három-négy héttel a fertőzés után megkapja bármelyik oltóanyagot, nem lehet belőle baj. A három hónapot azért szokták ajánlani, mert ennyi ideig az is biztosan védett, akiben nem alakult ki olyan nagymértékű immunválasz” – szögezte le.

Azt azonban, hogy kiben milyen mértékben alakul ki védettség a betegség után, leginkább saját genetikánk határozza meg. „A vakcina felvételével azonban biztosak lehetünk abban, hogy kellőképpen védettek vagyunk a súlyos megbetegedés ellen a második oltás után” – mondta. Hozzátette: a betegségen átesettek esetében immunológiailag teljesen mindegy a vakcina típusa – tehát, hogy mRNS, vektor vagy inaktivált vírus – a fő, hogy felvegyük az oltást, mert így nem csupán kettő, de háromszintű immunválasz jön létre.

„Bármilyen oltóanyag a betegségen átesettek szervezetében hosszabb és tartósabb immunitást ad, és az ilyen emberekben, az oltás hatására mind a háromszintű védelem kialakul. A nyálkahártyavédelem, a sejtes immunitás és az ellenanyagfüggő immunválasz is. Míg azok, akik csak vakcinát kapnak, mondjuk vektor vagy mRNS vakcinát, ott csak a sejtes és az antitestes, tehát ellenanyagos immunválasz alakul ki. Az inaktivált vakcinával oltottaknál elsősorban antitestes immunitás alakul ki, és még a sejtes immunitás is általában elég gyenge, tehát ott a három immunrétegből vagy immunvédekezési mechanizmusból tulajdonképpen csak az egyik működik. A vektor és mRNS vakcinákkal oltottaknál kettő. De aki fertőzésen is átesett, és oltást is kapott, ott mind a három, tehát azoknak a legtökéletesebb a védelme” – magyarázta a szakértő.

Ezzel pedig, az ő esetükben szinte teljes mértékben elhanyagolható annak az esélye is, hogy tünetmentesen tovább fertőzzenek. „Bár matematikai esély van arra, hogy a korábban fertőzésen átesett és már teljesen – tehát mindkét oltással – immunizáltak fertőzzenek, ennek gyakorlati jelentősége annyira elhanyagolható, hogy ezt szinte ki is lehet zárni” – mondta laptársunknak Rusvai Miklós virológus.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink