Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Berecz Zsombor megvédte Európa-bajnoki címét

Létrehozva:

Berecz Zsombor az Eb-n. Fotó: Joao Costa Ferreira / OSGA Photo

Tavaly történelmet írt, most megismételte.

Megnyerni egy Európa-bajnokságot nem könnyű dolog, ám van, ami még ennél is nehezebb: megvédeni az Európa-bajnoki címet. Berecz Zsombor vitorlázónak ez sikerült, ráadásul a sportág királykategóriájában, a finn dingi hajóosztályban. 

Berecz tavaly történelmet írt, amikor első magyar sportolóként Európa-bajnoki aranyérmet szerzett a hajóosztályban. Most ezt az eredményt sikerült lemásolnia, ráadásul pontosan úgy, ahogy tavaly. A vitorlázás ugyanis igazságos sport. Az Európa-bajnokságon 10 futamon kell versenyezni, az összesített eredmények után derül ki, ki a legjobb. Berecz tavaly úgy nyerte meg az Eb-t, hogy az utolsó futamon már nem is kellett volna elindulnia, mert akkora volt az előnye, és ez így történt idén is. A magyar versenyző már rögtön az első nap után az élre állt, és bár a második nap visszacsúszott a második helyre, a negyedik napra már behozhatatlan, húszpontos előnyre tett szert a Rio de Janeiróban olimpiai aranyérmes, négyszeres világbajnok brit Giles Scott-tal szemben. A tavalyi versenyhez képest most annyi volt a különbség, hogy Berecz akkor a vitorlázás élményéért elindult a számára már lényegtelen utolsó futamon is, idén viszont kihagyta azt.

Berecz sikerének értékét növeli, hogy nem elsőszámú hajójával és vitorlájával indult, és az Eb-t elsősorban felkészülésnek tekintette az ötkarikás játékokra. Merthogy a magyar klasszisnak már csak egyetlen érem hiányzik az olimpiai gyűjteményéből: az arany. 

„Eredetileg valóban úgy volt, hogy edzésnek tekintjük ez az Európa-bajnokságot, aztán három nap biztonsági vitorlázás után, miután kiderült, elég jól állunk, úgy döntöttünk: hozzuk ki magunkból a maximumot. Végül ez sikerült, így megvédtem az Európa-bajnoki címemet” – mondta az honi szövetség weblapjának a Berecz Zsombor. Hozzátette, hogy egy hét pihenő után Portóban folytatja az edzéseket, ahol elindul a Finn Gold Cup-on, azaz, a hajóosztály világbajnokságán.  „Ez csapattársaim számára az utolsó lehetőség, hogy valaki közülük megszerezze az utolsó európai olimpiai kvótát. A horvát Nenad Bugarin, a spanyol Joan Cardona, a cseh Ondrej Teply – nagy csata lesz, csak egyvalaki juthat ki közülük. Azután keresünk egy jó edzőhelyet, már a közvetlen olimpiai cél érdekében – ez valószínűleg szintén Portugáliában lesz”.

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink