Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Nem lesz választás Szomáliában

Létrehozva:

AFP / Anadolu Agency / Minasse Wondimu Hailu

A szövetségi kormány és a régiók nem tudtak megegyezni több, a választási rendszert és a szavazás lebonyolítását illető kérdésben. 

Mohamed Abdullahi Mohamed szomáliai elnök az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciós fenyegetései ellenére aláírta kedd este a saját mandátumának meghosszabbításáról szóló törvényt. A nyugati hatalmak arra figyelmeztettek, hogy ez a fejlemény tovább gyengítheti az egyébként is ingatag kelet-afrikai ország belpolitikai helyzetét. 

Szomáliában elhalasztották a február 8-ra kiírt választásokat, mert a szövetségi kormány és a régiók nem tudtak megegyezni több, a választási rendszert és a szavazás lebonyolítását illető kérdésben. 

A törvényhozás alsóháza hétfőn hagyta jóvá az elnök hivatali idejének két évvel történő meghosszabbítását, hogy az ország felkészülhessen a közvetlen választási rendszerre. A szenátus és az ellenzék heves tiltakozással fogadta és törvényellenesnek nevezte a történteket, és a biztonsági erők vezetésében is éles ellentétek alakultak ki az ügyben.

A nemzetközi közösség arra figyelmeztetett, hogy a belpolitikai viszályt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló al-Shabaab szervezet a maga javára használhatja ki.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter mélységes csalódottságának adott hangot, és felvetette büntetőintézkedések elrendelésének lehetőségét. Az Európai Unió arra figyelmeztetett, hogy a döntés meg fogja osztani Szomáliát és jelentős veszélyt hordoz az ország és szomszédai békéjére és stabilitására nézve. Az unió szintén szankciókat helyezett kilátásba a szomáliai vezetéssel szemben.

A szomáliai külügyminisztérium ezzel szemben félrevezetőnek és riadalomkeltőnek nevezte egyes nemzetközi partnereinek nyilatkozatait, azzal vádolva őket, hogy „felheccelik a szomáliai népet legitim kormánya ellen”. A tárca hozzátette, hogy Mogadishu elutasít minden olyan próbálkozást, amely a humanitárius támogatások megvonásával zsarolná az országot.

Az Afrikai Unió békefenntartói által támogatott, nemzetközileg elismert kormány ellen több-kevesebb sikerrel harcoló al-Shabaab célja a radikális iszlám törvénykezés bevezetése. A szervezet a nagyobb városokból kiszorult, de jelentős területeket tart ellenőrzése alatt és gyakran követ el öngyilkos merényleteket.

Szerdán például legalább tizenhatan vesztették életüket pokolgépes merényletben Balad város térségében. Az út mentén telepített robbanószerkezet egy kisbuszt röpített a levegőbe, amelyben több mint huszan utaztak – közölte a rendőrség, akik az al-Shabaabot tették felelőssé a támadásért.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink