Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Bevonult a börtönbe az egykori elnök

Létrehozva:

Jacob Zuma támogatóihoz beszél 2020 nyarán | Fotó: AFP / Emmanuel Croset

Támogatói napok óta tartó tüntetései ellenére csütörtökön megkezdte börtönbüntetésének letöltését Jacob Zuma volt dél-afrikai elnök.

A 79 éves férfi sokáig próbált ellenállni, és az őt támogató veteránszervezetek is azzal fenyegetőztek, hogy tiltakozásaikkal megzavarják a közrendet az országban, amennyiben az egykori államfőt letartóztatják. Többtucatnyian álltak őrséget a volt politikus vidéki rezidenciájánál.

A rendőrség közlése szerint Zuma jelenleg az ország keleti partján fekvő KwaZulu-Natal tartományban, az EstCourt büntetés-végrehajtási központban van. A tájékoztatás szerint Zuma úgy döntött, hogy feladja magát a rendőrségnek,  így megmenekült a letartóztatás kínos jeleneteitől.

A korábbi elnök lánya, Dudu Zuma-Sambudla a Twitter közösségi oldalon azt írta, apja jó hangulatban volt és nevetett a börtönbe vezető úton.

Jacob Zumát a múlt héten 15 hónap börtönbüntetésre ítélte az alkotmánybíróság, mert nem engedelmeskedett egy bírósági idézésnek. Egy vizsgálóbizottság előtt kellett volna felelnie a 2009-18-as hivatali ideje alatt elkövetett különböző korrupciós vádak miatt, ennek a kötelezettségének azonban nem tett eleget, márpedig ezért a Dél-afrikai Köztársaságban börtön jár.

Zuma egyébként több alkalommal is megkérdőjelezte a bizottság legitimitását, és hangsúlyozta, hogy inkább börtönbe megy, mint hogy megjelenjen a meghallgatáson.

Ez volt az első alkalom, hogy az ország volt elnökét börtönbüntetésre ítélték. A politikus ügyvédei előző este sürgősségi indítványt nyújtottak be, hogy halasszák el a börtönbüntetés megkezdését, ám próbálkozásuk nem vezetett eredményre.

A rendőrség több járművel érkezett Zuma vidéki rezidenciája, Nkandla elé, miközben a média is nagy számban küldte tudósítóit a helyszínre. Az ügyvédeivel folytatott többszöri tárgyalás után végül az exelnököt szállító autókonvoj elhagyta a birtokot.

Jacob Zuma 2018 februárjában pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) nyomására lemondott államfői tisztségéről, hogy megelőzze leváltását. Utódja, Cyril Ramaphosa igyekezett visszaállítani az ANC jó hírnevét, egyúttal a befektetők Dél-Afrikába vetett bizalmát, és határozottabb fellépést ígért a korrupció ellen, ám saját pártján belül konfliktusba került az ANC Zumát támogató frakciójával.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink