Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Egy brit kutatás szerint a világ szárazföldi ökoszisztémáinak mindössze 3 százaléka érintetlen

Létrehozva:

Állatorvosok ellenőrzik egy elefánt állapotát a Garamba Nemzeti Parkban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban. | Fotó: AFP / Tony Karumba

Akár a világ szárazföldi területeinek 20 százalékán helyre lehetne állítani az ökológiai érintetlenség állapotát.

A vadonnak az emberi tevékenység által háborítatlan töredékei főként Amazónia és Kongó trópusi erdeinek, Kelet-Szibéria és Észak-Kanada erdeinek és tundráinak, valamint a Szaharának a részei. A nem őshonos állatok, mint a macskák, rókák, nyulak, kecskék és tevék pedig súlyos károkat okoztak például Ausztrália honos fajaiban, itt nincs is érintetlen terület – írja a The Guardian.

A tudósok ezért azt javasolják, hogy kis számban vissza kellene telepíteni a fontos állatfajokat, például elefántokat vagy farkasokat a sérült régiókba. Ezzel akár a világ szárazföldi területeinek 20 százalékán helyre lehetne állítani az ökológiai érintetlenség állapotát. Az elefántok ugyanis szétszórják a különböző magokat, fontos tisztásokat hoznak létre az erdőkben, a farkasok pedig kordában tartják a szarvasok és jávorszarvasok populációját. 

A tanulmányhoz az élőhelyek ember okozta károsodását bemutató térképeket kombinálták olyan térképekkel, melyek megmutatják, ahonnan eltűntek, vagy túl kicsi a számuk ahhoz, hogy egészséges ökoszisztémát tartsanak fenn. Az oroszlánoktól a rovarokig sok vadon élő faj élőhelye zsugorodott jelentősen az építkezések és a növénytermesztés miatt. Egyes tudósok a Föld hatodik tömeges fajkihalásáról beszélnek, melynek súlyos következményei vannak az élelem- és ivóvíz-ellátottságra.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink