Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Bejelentette, hogy leállítják a vakcinázást, és elájult

Létrehozva:

Fotó: MTI / AFP / Sven Simon

Dániában – az Európai Unió tagállamai közül elsőként – teljesen leállítják az AstraZeneca-vakcina használatát.

Az erről szóló döntést szerdán jelentette be Soren Brostrom, a dán egészségügyi hatóság igazgatója.

„A dán egészségügyi hatóság úgy döntött, hogy a Covid-19 elleni oltási programot az AstraZeneca-vakcina nélkül folytatja” – mondta sajtótájékoztatóján a tisztségviselő.

Annak a körülbelül 150 ezer embernek, aki az országban már megkapta az első dózist az oltóanyagból, más vakcinából fogják felajánlani a másodikat.

Brostrom azt mondta: tapasztalataik szerint nagyjából 40 ezer AstraZeneca-vakcinával beoltott személy közül egynél jelentkeznek súlyos mellékhatások.

A tisztségviselő egyelőre ismeretlen okból elájult a sajtótájékoztató közben, azóta azonban magához tért.

Friss vizsgálatok szerint az AstraZeneca oltóanyaga a 60 éven aluliak körében egy rendkívül ritka, de nagyon súlyos mellékhatással, agyi vérrögképződéssel járhat. Az Európai Gyógyszerügynökség és az Egészségügyi Világszervezet előző héten megállapította, hogy lehetséges az összefüggés az oltóanyag és a korábban jelzett nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, a vakcina előnyei azonban továbbra is messze felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Dánia az első európai ország, ahol teljesen leállították a brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű vakcinájának használatát, s itt is függesztették fel azt elsőként a kontinensen, még március 11-én. Európa többi országában, ahol felfüggesztették a készítmény alkalmazását, azóta újraindították az oltásokat, csak bizonyos korcsoportokban korlátozták a oltóanyag használatát.

A Dél-afrikai Köztársaságban ugyanakkor például már korábban kivonták a forgalomból az AstraZeneca vakcináját, ugyanis az nem bizonyult hatékonynak az ott leginkább terjedő vírusváltozattal szemben, az Egyesült Államokban és Svájcban pedig nem engedélyezték még ezt az oltóanyagot.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink