Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Kiemelt hírek

Soha nem hallott John Lennon-dalt árvereznek el

Létrehozva:

A milliókat érő kazetta | Forrás: Bruun Rasmussen aukciósház

A zenész 1969 decemberének végén Yoko Onóval együtt látogatott Dániába – innen származik a felvétel.

Egy John Lennonról készült, eddig ismeretlen hangfelvételt árvereznek el Dániában. Az 1970-ben egy dániai látogatás során készült és egy eddig be nem mutatott dalt is tartalmazó kazettára szeptember 28-án lehet licitálni – közölte kedden a Bruun Rasmussen aukciósház.

A különlegességet négy férfi kínálja eladásra, akik még tinédzserek voltak, amikor találkoztak a The Beatles énekesével. John Lennon az 1969-1970-es tél egy részét töltötte a Dánia nyugati partjainál lévő kisvárosban, Vustban.

„A felvétel nagyon különleges, mert egy beszélgetést rögzít, mely egy sajtótájékoztató után a négy iskolásfiú és néhány újságíró között zajlott. John Lennon eljátszott nekik néhány dalt” – mondta Alexa Bruun Rasmussen.

Az egyik dalt, a Radio Peace címűt korábban még soha nem mutatták be. „Van benne egy kicsi a dán történelemből, és kihallható belőle, hogy John Lennon jól érezte magát Dániában, talán mert itt békén hagyták” – tette hozzá az aukciósház képviselője.

Lennon 1969 decemberének végén Yoko Onóval együtt látogatott Dániába, hogy időt töltsenek Ono korábbi kapcsolatából született lányával, Kyokóval, aki akkoriban az apjával élt Jütland északi részén. A néhányhetes látogatás kezdetben észrevétlenül telt, majd amikor kiderült, hogy a sztár az országban tartózkodik, Lennon sajtótájékoztatót tartott.

A négy fiatal egy véletlen eseménysorozatnak és a rossz időjárásnak köszönhetően került abba a helyzetbe, hogy informálisan meginterjúvolja a sajtótájékoztató után Lennont. A mindössze néhány hónappal a Beatles feloszlása előtt készült hangfelvételen a tinik elsősorban békeaktivizmusáról kérdezik a zenészt.

„Az árveréssel tovább akarják adni az üzenetet, amelyért John Lennon kiállt” – mondta Bruun Rasmussen. Hozzátette: a felvétel régimódi bájához hozzátesz az is, hogy meghallgatásához egy régi kazettás magnóra van szükség.

A 33 perces felvétel árát 200-300 ezer dán korona (9,4-14 millió forint) közöttire becsülik.

Úgy tűnik egyébként, hogy a Beatlesmánia az idő haladásával semmit sem csökken, ősszel érkezik például Peter Jackson hatórás Beatles-dokumentumfilmje is, és nemrég jelentették be, hogy filmet készítenek a torontói zenei fesztiválról, ahol Lennon először lépett fel a többi Beatles-tag nélkül. A Beatles akkoriban éppen az Abbey Road albumon dolgozott, ezért Lennon egy alkalmi együttessel lépett színpadra. A filmet Ron Chapman rendezi, de a néhai D.A. Pennebaker Oscar-díjas dokumentumfilmes korábban ki nem adott koncertfelvételei is láthatók lesznek benne.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink