Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Idén is csak írásbeli érettségik lesznek

Létrehozva:

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Az iskolák nyitását májusra halasztották.

„Az a vírus, ami most pusztít, a brit mutáns. Pusztító erejét tekintve erősebb, mint az egy éve megismert vírus. Más a tűzereje” – fogalmazott Orbán Viktor az állami rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában péntek reggel. A miniszterelnök prognózisa szerint a júniusi futball Eb-n már mindenki részt vehet, aki szeretne.

A kormányfő elmondta: az oltásra regisztráltak száma csütörtökön átlépte a 4 milliót, több mint 2 millió 700 ezren már megkapták legalább az első adag vakcinát, „május elején pedig elérjük a 4 millió beoltottat.”

Ezt követően rövid idő alatt újabb egymillió ember kaphatja meg a védőoltást a miniszterelnök szerint. Május második felében már 6 millió, június elejére pedig akár 7 millió magyar ember lehet beoltva koronavírus ellen. Orbán viszont attól tart, hogy kevesebben regisztrálnak, mint amennyi oltóanyag rendelkezésre áll. A kormányfő prognózisa szerint ugyanakkor a június 15-én kezdődő futball Eb-n már mindenki részt vehet, aki szeretne. Elmondta: a 65 éven felüliek 90 százaléka már be van oltva. 

Orbán Viktor megköszönte az emberek példás fegyelmezettségét és együttműködését a kijárási tilalom betartásának ügyében. 

A kormányülésen döntöttek a középiskolák újranyitásáról és az érettségi kérdéséről is. Elmondása szerint akár már április 19-én is nyithatnának az iskolák, hiszen kész van a fertőtlenítés, de úgy látták, a májusi érettségire tekintettel „nem érdemes néhány napra a középiskolákat kinyitni”, ezért csak május 10-én indul meg a jelenléti oktatás az ország középiskoláiban. Döntés született arról is, hogy miként 2020-ban, úgy az idén is csak írásbeli érettségik lesznek.

Orbán szerint teljesen mindegy, hogy ki mit mond, egyértelmű, hogy „a baloldal oltásellenes.” Ha a parlament elfogadta volna az ellenzék törvényjavaslatát, amely szerint „be kellett volna tiltani” az orosz és a kínai vakcinát, több ezer ember halhatott volna meg.

Az állami rádió munkatársának kérdésére, miszerint mit gondol Petry Zsolt elbocsátásáról, Orbán Viktor úgy fogalmazott: ez ingoványos talaj, ő nem is minősítené Németországot, „elég baj az, hogy Németország minősítget bennünket.” A kormányfő szerint „mindannyian Petry Zsolttal vagyunk.” A Hertha BSC kapusedzőjének kirúgása mellett szóba került a Kossuth Rádióban Gulácsi Péter válogatott futballkapus szivárványcsaládok mellett kiálló nyilatkozata, illetve az annak kapcsán kirobbant vita is.  „Minden ilyen vita megbontja az egységet. Ilyenkor egy feladat van: újra kell teremteni az egységet. Van egy szövetségi kapitányunk és egy csapatkapitányunk, nekik kell ezt helyreállítani” – fogalmazott Orbán Viktor.

 

168.hu / PH

Legnépszerűbb cikkeink