Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A töltött káposzta dobozban is jól mutat

Létrehozva:

Meződi Alice | Fotó: Merész Márton

Azt eddig csak a profik tudták, hogy melyik ételnek tesz jót az idő múlása, és mi az, amit csak frissen szabad fogyasztani.

De amióta a vendégek elvitelre vagy házhoz rendelik az éttermi fogásokat, mindenki megtanulhatta ezt a leckét. A szakma pedig közben étlapot váltott.

A Remiz étterem Buda tradicionális családi vendéglője. Meződi Alice nemcsak vezeti, hanem gyakran beáll a konyhára főzni. Pontosan látja, milyen fordulat történt az elmúlt egy évben. Nem az ízlés változott, hanem a praktikum fontosabb szempont lett, mint a szépen dekorált ételköltemény.
Azt a gasztronómiai bűntényt csak egyszer-kétszer követi el az ember, hogy mikróban melegíti az órák óta kihűlt pizzaszeletet. Aztán rájön, hogy vannak ételek, amelyeknek a minőségén nem ront a házhozszállítás. Meződi Alice pontosít: a tradicionális magyar ételek jól bírják a gyűrődést. Mivel a magyar alapvetően főző konyha (szemben például a mindent grillező vagy roston sütő mediterrán konyhákkal), ezért az alapételeinket otthon újra lehet melegíteni.

Hirtelen átalakult az elviteles ételek kínálata: kikerültek a frissensültek, visszakerültek a pörköltök és a raguk, mert a köretként a dobozba tálalt rizs vagy tészta is egyszerűen átmelegíthető otthon.  A krumplis és a káposztás tészta ugyancsak megőrzi élvezeti értékeit a szállítás során. Főnixmadárként szárnyal a Remízben a székely-  és a töltött káposzta népszerűsége, a rántott töltött káposztával együtt, a főzelékekről pedig sokan most tudták csak meg, hogy milyen jól illenek egy-egy hideg sülthöz vagy fasírthoz. A ropogós sertéscsülök még a dobozban is jól mutat, a mézes pulyka pedig hidegen is élvezhető.

A hagyományos leveseknek nem árt a házhozszállítással eltelt idő, és a desszertek nagy része is minőségvesztés nélkül ér az megrendelőkhöz. A kókusztekercs, a Sacher kocka, a baracklekváros piskóta jól elvan a műanyag dobozban, de húsvétkor még szalagos fánkkal is meglepték vendégeiket. A palacsinta örök kedvenc, főleg úgy, hogy a sütés utáni olajszag az éttermi konyha elszívójában végzi.

A Remízhez hasonlóan minden étterem átalakította kínálatát. A gourmet fogások lehetnek elkápráztatóan finomak, de egy műanyag dobozba zárva soha nem adhatják azt az élményt, mint a szépen megterített éttermi asztalnál.
Ezt otthon, a hétköznapokban nem is lehet reprodukálni. De azt az egy mozdulatot, amivel a dobozból egy tiszta tányérra tesszük az ételt, ne sajnáljuk magunktól. Amíg a sütőben vagy a tűzön, egy kislábasban melegszik az ebéd, éppen meg lehet teríteni.  

Szikora Katalin

Legnépszerűbb cikkeink