Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nem jósol teljes szabadságot a Pasteur Intézet

Létrehozva:

Fotó: EPA / Ian Langsdom

Legalábbis a felnőtt francia lakosság 90%-os beoltottságáig.

A párizsi Pasteur Intézet szerdán közzétett tanulmánya szerint a felnőtt lakosság 90 százalékát be kellene oltani a koronavírus ellen szeptember 1-ig Franciaországban ahhoz, hogy az élet teljesen visszatérhessen a normál kerékvágásba az országban. 

A kutatóintézet szakértőinek és a francia egészségügyi tárcának ezen újfajta modellezése abból a feltételezésből indul ki, hogy korlátozó intézkedések hiányában a reprodukciós ráta ősszel legalább 3 lesz, azaz minden fertőzött három embernek adja tovább a vírust, hasonlóan a tavalyi első hullámhoz, azonban valószínűbb, hogy inkább négynek, a fertőzőbb brit variáns térnyerése miatt.

A számítások szerint eddig a franciák 20 százaléka kaphatta el az új típusú koronavírust.

Hármas reprodukciós arány esetén szeptember 1-ig a 65 évnél idősebbeknek 90, a 18-64 év közöttieknek pedig 70, azaz a teljes lakosság 59 százalékát be kellene oltani ahhoz, hogy minden korlátozást fel lehessen oldani, illetve a kórházban ápolt fertőzöttek számát ezer alatt lehessen tartani 2021 szeptembere és 2022 áprilisa között.

Amennyiben a reprodukciós ráta magasabb lesz a fertőzőbb variánsok miatt, egy ilyen szintű átoltottság is elégtelenek bizonyul ahhoz, hogy ezernél kevesebben szoruljanak kórházi ellátásra – hívták fel a figyelmet a szakértők, akik ez utóbbi forgatókönyv miatt vélik úgy, hogy a felnőttek 90 százalékát be kell oltani ahhoz, hogy minden korlátozás feloldható legyen.

„Amennyiben ilyen szintű átoltottság nem elérhető el, a vírus terjedésének ellenőrzését meg kellene tartani, például szűrésekkel, védőintézkedésekkel (maszkviseléssel és fizikai távolságtartással)” – írták a kutatók.

A felmérések szerint ilyen mértékű átoltottság a franciák oltási hajlandósága miatt sem lehetséges. Az egészségügyi tárca által március végén közzétett felmérés szerint míg a legalább 65 évesek 79 százaléka igényelte az oltást, a 18-24 év közöttiek körében csak 36 százalékos az oltási hajlandóság.

„A francia lakosság oltási hajlandóságának jelenlegi szintje mellett még a legoptimistább forgatókönyvek szerint sem lesz lehetséges a korlátozó intézkedések teljes feloldása” – hangsúlyozták, felvetve a gyerekek lehetséges beoltásának lehetőségét is ahhoz, hogy az élet visszatérjen a normál kerékvágásba.

Szerdáig 9,8 millió francia (a lakosság 14,6 százaléka) kapta meg az első vakcinadózist, mindkét adagot mintegy 3,2 millióan (5 százalék).

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink