Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Kormányzati körökig értek az ausztrál szexbotrányok

Létrehozva:

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök. Fotó: MTI/AAP/EPA/Dean Lewins

Az ausztrál szexbotrányok egyaránt megrengették a kormányt és a parlamentet is.

Scott Morrison miniszterelnök átalakította kabinetjét hétfőn, valamint létrehozott egy bizottságot a nemek közötti egyenlőség biztosítására és a nők nagyobb támogatására.

Morrison leváltotta Christian Porter igazságügyi minisztert, aki korábban elismerte, hogy 33 éve, még tizenévesként megerőszakolt egy 16 éves lányt. A lány feljelentette Portert, de a rendőrség nem indítványozott vádemelést, mivel a sértett később meghalt.

A kormányfő Linda Reynolds védelmi minisztert is leváltotta. Reynoldsot azzal vádolták meg, hogy nem segítette kellőképpen azt a fiatal kormányzati alkalmazottat, aki nemi erőszakkal vádolt meg egy idősebb kollégát. Reynolds hazugsággal vádolta meg az áldozatot, de miután ez nyilvánosságra került, kénytelen volt bocsánatot kérni és kártérítést fizetni.

Az átalakított kormányban Michaelia Cash lesz az igazságügyi és Peter Dutton a védelmi miniszter, de Porter és Reynolds is a kormány tagja maradnak, Porter az ipari tárcát, míg Reynolds a kormányhivatalok felügyeletét kapja meg.

A frissen létrehozott új kormánybizottság feladata többek között a nők egyenjogúságával, fizikai és jóléti biztonságával és egészségével foglalkozni. Ennek elnöke maga Morrison és Marise Payne, a nők ügyeivel foglalkozó miniszter lesz.

„Mindig arra törekedtem, hogy kormányomban határozott hangja legyen a nőknek. Ez így volt eddig is, de most még tovább mentünk. Nagyon tehetséges nők vannak nagyon fontos posztokon” – mondta a miniszterelnök.

A nemierőszak-vádakon kívül kipattant nemrég egy további, az ország vezető köreit érintő szexbotrány is: a helyi médiában olyan videofelvételek jelentek meg, amelyek tanúsága szerint a kormánypárt több alkalmazottja a parlament irodáit használta intim együttlétekre, orgiákra. 

Morrison azt mondta: „megrökönyödve és undorodva” nézte ezeket a felvételeket. A botrányok felháborodást keltettek a társadalomban is, hatásukra jelentősen csökkent a Morrison-kormány támogatottsága: a The Australian című lap felmérése szerint az utóbbi két hétben 62 százalékról 55-re esett a népszerűsége. Március közepén több tízezer ember tüntetett az országban a nemek közötti egyenlőségért, valamint a szexuális zaklatás és erőszak ellen.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink