Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Újra tombol a járvány Ukrajnában

Létrehozva:

Fotó: EPA / MTI / Markijan Lyseriko

Ukrajnában keddre ismét gyorsult a koronavírus-járvány terjedése, több mint tíz és félezer, a megelőző napinál mintegy kétezerrel több új fertőzöttet regisztráltak, csaknem 290-en haltak bele a betegségbe egy nap alatt, az egészségügyi miniszter pedig feszültnek nevezte a kórházi helyzetet az ország egészében, különösen Kijevben és négy megyében.

 

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban az azonosított fertőzöttek száma 10 533 új esettel 1 662 942-re, a halálos áldozatoké pedig 286-tal 32 418-ra nőtt. Eddig 1 307 076-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont csaknem 6,7 ezerrel 323 448-ra emelkedett.

Kórházba az elmúlt napban most a megelőző napoknál kevesebb, 2597 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, vasárnap még háromezer fölött, szombaton pedig ötezer fölött volt a számuk.

A legtöbb új beteget, 1422-t az ország legfertőzöttebb területéről, a fővárosból, Kijevből jelentették, ahol az azonosított fertőzöttek száma Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint már meghaladta a 161 ezret, az elhunytaké 33-mal 3367-re nőtt.

Mikola Povoroznik, Klicsko első helyettese az egyik televíziónak nyilatkozva előző nap kilátásba helyezte, hogy ha tovább nő a betegek száma a fővárosban, újra lezárhatják a metrót, és korlátozzák a felszíni közösségi közlekedést, továbbá bezárnak az óvodák, és az iskolák alsó tagozataiban is szüneteltik az oktatást. Kijelentette: nem javult a helyzet azóta, hogy Kijevet március 19-től a legsúlyosabb, „vörös” kategóriába sorolták, és ebben a fővárosiak a hibásak, akik nem tartják be a karanténkorlátozásokat.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter keddi tájékoztatóján közölte, hogy az egész országban „feszült” a kórházi helyzet, a Covid-betegek ellátására kijelölt intézmények telítettsége az országban átlagosan 54 százalékos. Hozzátette, hogy különösen rossz a helyzet Kijevben, továbbá négy régióban: Kijev megyében, a nyugat-ukrajnai Zsitomir, valamint a déli Odessza és Mikolajiv megyékben. A tárcavezető tájékoztatása szerint az elmúlt hét, azaz március 22. és 28. között csaknem 13 ezerrel több új fertőzöttet jegyeztek fel, mint a megelőző héten. A kórházi ellátásra szorulók száma is nőtt: a megelőző héten mintegy 37 ezer, az elmúlt héten már 44 ezer körüli volt.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink