Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Egyelőre szó sincs nyitásról

Létrehozva:

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

Orbán Viktor szerint reális az esély az óvodák, iskolák és középiskolák április 19-i újraindítására.

„Egyelőre semmilyen nyitás nem engedhető meg, de komoly esély van arra, hogy Magyarországon a legtöbb – vagy akár minden – uniós országot megelőzően válik szabaddá az élet, és szabad nyarunk lesz” – mondta a Orbán Viktor miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában. 

A kormányfő úgy vélekedett, hogy reális az esély az óvodák, iskolák és középiskolák április 19-i újraindítására.

Orbán hozzátette, hogy mivel lehetséges, hogy a boltok nyitvatartásával kapcsolatban változás lesz, átállhatnak a négyzetméteralapú szabályozásra, a boltok előtt majd sorok alakulhatnak ki, megfontolják, hogy kitolják a nyitvatartási időt, ezzel együtt pedig a kijárási tilalom kezdetét, ami így este 10-kor kezdődne. A részletekről az operatív törzs még tárgyal.

A miniszterelnök kijelentette, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy amíg a 65 év feletti regisztráltakat be nem oltják, semmilyen újraindításról nem lehet beszélni – mint mondta, ez a csoport már 71 százalékos beoltottságnál tart. Arra kérte a várandós nőket, hogy ők is jelentkezzenek oltásra, mert a Pfizer- vagy Moderna-vakcinát megkaphatják.

Beszélt a kórházak helyzetéről is: 500 önkéntes jelentkezett, és 1200 orvostanhallgató is dolgozik a védekezésben, van még 10 343 szabad kórházi ágy és 1693 lélegeztetőgép.

Orbán Viktor az iskolák újranyitásáról elmondta, hogy ahhoz az ott dolgozókat be kell oltani. „102 ezer regisztrált iskolai dolgozó van, közülük 20 ezret már beoltottak, mert sor került rájuk. A többieket is be kell oltani, mielőtt megnyitják az intézményeket, erre április 10-éig kerülhet sor, majd 19-én újraindulhatnak az óvodák, iskolák, középiskolák” – ismertette a terveket. 

A miniszterelnök szerint „szabad nyarunk lesz” bár lehetnek olyan rendezvények, ahova csak védettségi kártyával lehet majd bemenni.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink