Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Okosotthon? Ésszel!

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Világszerte egyre népszerűbbek az úgynevezett okosotthonok – a három legelterjedtebb rendszer előnyeit és hátrányai szedtük össze olvasóinknak.

A Google idomul

A Google Home a mindenki által ismert világcég okosotthonos rendszere, amely éppen azért válhatott mára az egyik piacvezető szisztémává, mert rengetegen használják. Ez alapvetően nem más, mint egy közönséges okoshangszóró, amely mesterséges intelligenciára, a Google Asszisztensre épül. Hangutasításaink nyomán elindítja a zenét, keres az interneten, felolvassa az e-mailjeinket – kezeli az okosotthonunkat. Mivel állandó tanulásban van, jól idomul a felhasználóhoz, így mindenki számára könnyedén és gyorsan használhatóvá válik. Az átfogó Google-integráció lehetővé teszi, hogy okostelefonunkat is könnyedén bevonhassuk a rendszer működtetésébe

Széleskörű kompatibilitásának köszönhetően a Google Home a legtöbb nagy tech-gyártócég termékeivel is összekapcsolható – magyarul viszont egyelőre nem tud, úgyhogy működtetéséhez legalább alapszintű angoltudás szükséges. A hangutasításokhoz komplett tevékenységi láncolatokat köthetünk, így elég csak ráköszönni az asszisztensre ahhoz, hogy bekapcsoljon a televízió, felkapcsolódjon a villany, esetleg felhúzódjon a redőny vagy elinduljon a kedvenc zeneszámunk. A Google Home egyébként nem túl hosszú hibalistájának akad azonban egy igen komoly tétele: egyszerre mindössze egyetlen Google-fiókot tud kezelni, ami komoly gondokat okozhat egy több fős háztartásban. 

 

Alexa ébreszt

Az Amazon Alexa okosotthon-rendszer ugyancsak mesterséges intelligencián alapszik, ezt az úgynevezett Echo hangszóró köré építették fel a fejlesztők. Természetesen Alexa is tud például az interneten keresni, illetve jól elboldogul a rendszerbe bekapcsolt legkülönbözőbb elemekkel, amelyeket akár az okostelefonunkkal is vezérelhetünk. Legnagyobb előnye azonban a szabadon programozhatóságban rejlik: az Echo hangszóró köré felépített rendszer minden elemét a saját felhasználási szokásainkhoz igazíthatjuk. Elég csak kimondanunk, hogy melegünk van, és a mesterséges intelligencia máris lejjebb tekeri a fűtést, ha pedig úgy akarjuk, egy egyszerű “Good Night!” parancsra lekapcsolja az összes lámpát a lakásban, kikapcsolja a TV-t, bekapcsolja a riasztót, sőt még a másnap reggeli ébresztésről is gondoskodik. 

Akárcsak a Google szisztémája, Alexa is tanulékony, és az sem zavarja, ha nem tökéletes az angol kiejtésünk. Az Amazon rendszeréből persze hiányzik a Google-integráció, némi utánajárással és kompromisszumkészséggel azonban ez is pótolható-helyettesíthető. 

 

Siri központosít 

Az Apple HomeKit működését a Siri névre keresztelt mesterséges intelligencia segíti.

A HomeKit kétségtelen előnye, hogy használatához nincs szükség ezernyi más applikációra, egyetlen felületre gyűjti a rendszer összes egységét – ha iPhone-unk vagy iPadünk van, egyből használhatjuk is ezeket. Természetesen az Apple okosotthon-rendszere is lehetőséget kínál arra, hogy komplett parancssorokat állítsunk össze a számára. Siri legnagyobb előnye azonban vitán felül az, hogy miközben a gyártótól megszokott magas szintű biztonságot kínálja, a komplett rendszer ésszerűen, logikusan vezérelhető marad. 

 

A fent említetteken kívül persze még számos lehetőség közül választhatunk, ha okosotthonban képzeljük el a jövőnket.  Döntéskor leginkább a későbbi bővíthetőség, illetve a kompatibilitás lehetőségeit érdemes mérlegelni. És persze a költségeket. Aki azonban azt gondolja, hogy a smarthome-megoldások szükségképpen drágák, téved: ha ésszel csináljuk, az okosotthon nem sokkal kerül többe, mint a hagyományos. Az állítható színű LED-izzók például már néhány ezer forintért beszerezhetők, ráadásul könnyedén, gyorsan integrálhatók, kényelmesen vezérelhetők. A smarthome-termosztátok, redőnyök ugyan valamivel drágábbak hagyományos társaiknál, de ha nem félünk külföldről beszerezni a rendszer részelemeit, sokat spórolhatunk. A Google és az Amazon központi egysége pedig már 15-20 ezer forint körüli áron beszerezhető – ami a hosszú távú kényelemért cserébe igazán nem tűnik horribilis összegnek.  

 

Szabó Ákos

Legnépszerűbb cikkeink