Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Okos úszószemüvegtől az e-melegítőig

Létrehozva:

TESLASUIT tesztelés a Las Vegas-i Szórakoztató Elektronikai Kiállításon | Fotó: TESLASUIT

A hordható technológiát már a sportolók is széles körben használják.

Akár az edzések, akár a meccsek közben hordják az okoseszközöket, végig visszajelzést kaphatnak a teljesítményükről, a fontos életfunkcióikról, vagy akár a technikájukról is.

Adam Lucio, korábbi igazolt kerekesszékes kosárlabdázó nemrég eltökélte, hogy triatlonista lesz, és az Iron Man versenyeken fog indulni, amihez komoly úszótréningre volt szüksége. Úszás közben végig okos úszószemüveget visel, ami ránézésre épp olyan, akár egy sima úszószemüveg, csakhogy közben kivetíti elé a sebességét, a megtett távolságot és a mért pulzusát is. Szerinte a FORM okos úszószemüveg a jövő sportolói számára már kihagyhatatlan lesz az edzésrutinból, annyival közelebb viszi őket a céljaik eléréséhez. „Ha századmásodpercre pontosan tudják követni a teljesítményüket, jobban érthetik és könnyebben javíthatnak a formájukon”  – mondta a CNN-nek.

A hordható technológia képes az emberi teljesítőképesség határait feszegetni azzal, hogy a profi sportot precíz tudománnyá alakítja át. Emellett fontos biztonsági eszköz is. A Catapult okosmellényt már minden NFL-játékos viseli, emellett az angol Premier League focicsapatainak egy részénél is bevezették már. A mellény mikroszinten képes valós időben tudósítani arról, mi történik fizikailag a sportoló testében. Miután a sztársportolók, mint Tom Brady vagy Neymar akár egy évtizeddel tovább maradnak a pályán, mint elődeik, jobban kell vigyázni az egészségükre is. A fáradtság például fontos jelzés, a túlterhelt játékosok jobban ki vannak téve a sérüléseknek. Az okoseszközök emellett nem-invazív adatgyűjtést tesznek lehetővé, sokkal pontosabb képet adnak arról, mi történik egy meccs közben, mint amit eddig valaha kaphattunk. 

Az egyik leginnovatívabb sporteszköz a TESLASUIT nevű e-melegítő (nincs köze az autómárkához), ami elektromos impulzusokat is ad, ha például egy bokszoló nem szabályosan üt. Ha ehhez még egy VR-szemüveget is felvesz, virtuálisan meg tud küzdeni bármelyik ellenfelével, majd utólag ezt visszanézheti és kielemezheti felvételről. A legtöbb elitsportoló már tudja, a győzelme múlhat azon, hogy él-e ezekkel az eszközökkel – mert ha ő nem is, akkor a riválisai fognak élni az ezek adta előnnyel.

Legnépszerűbb cikkeink