Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az Apple letarolta az iparágat

Létrehozva:

Fotó: AFP / Apple Inc.

A megszokottnál későbbre csúszott az Apple tavaszi termékbemutatója, az eseményt kicsit több mint egy hete láthattuk.

Azt szokták mondani, hogy ilyenkor inkább a kisebb súllyal bíró termékeket mutatják be – hát, most nem így történt. Több újdonság is gyökeresen forgathatja fel a szektort.

Bemutatták az új lakossági iMac modellt, amely az eddigi 21-es modellt váltja immáron 24 colos méretben. Az Apple egy, a korábbinál sokkal szűkebb és szögletesebb készülékházat tervezett, aminek mélysége a talpazattal együtt csupán 14,7 centiméter, tömege pedig 4,48 kilogramm. A gyártó is felismerte, hogy színes modellekre is igény van, így összesen hét különböző árnyalatban lesz rendelhető április 30-tól. Az elődhöz képest CPU-s számításoknál akár 85 százalékos is lehet az ugrás, grafikus megjelenítésnél pedig akár 200 százalékos. Mindez annak köszönhető, hogy megkapta az M1-et. Az M1-es processzort ősszel jelentették be és a teljes iparág ámulattal fogadta: elképesztően kicsi, hihetetlenül erős, és nem is fogyaszt sokat. Így az ezzel szerelt modellek a piac legerősebb gépei lesznek.  A 23,5 hüvelyk átmérőjű kijelzőpanel is egyedülálló a piacon, paramétereit tekintve 4480×2520 pixel („4.5K”), 218 PPI, valamint legfeljebb 500 nites fényerővel büszkélkedhet. Rendszermemóriából 8 vagy 16 gigabájtost választhatunk, SSD-ből pedig 256 gigabájttól egészen 2 terabájtig tudunk elmenni. A termékek magyarországi kezdőára bruttó 540 ezer forint.

 

Előrelépés

Bemutatták az iPad Pro 2021-es kiadását is. Az Apple csúcskategóriás táblagépe három fontos ponton lépett előre. A kijelző alatt immár az iPad Proban is az M1-es processzor dolgozik, ezzel kijelenthetjük, hogy teljesen leigázta a tablet-piacot. Nincsenek versenytársai, ennek a teljesítmények a felére sem lesz képes az idén bemutatkozó csúcs Samsung tablet. Az Apple minden bizonnyal a kezdetektől fogva ennek megfelelően tervezte a lapkát, és nem egy hirtelen ötlettől vezérelve rakta bele a tabletbe. A processzor mellett a kijelző is megújult, amely a korábbi pletykáknak megfelelően immár mini-LED típusú, persze az OLED fanatikusok még továbbra sem hisznek benne, de a Liquid Retina XDR háttérvilágítását 10 000 darab, külön vezérelhető LED biztosítja, ezzel 1 000 000:1 arányú kontraszt, illetve 1000 nites fényerő érhető el. A friss és ropogós, immár 5G modemmel is rendelhető iPad Pro induló ára 325 ezer forint, de ha minden paramétert ki akarunk meríteni, akkor közel egymillió forintot kell érte fizetni. Ez a gyártó első olyan modellje, amelyet videóvágásra, és egyéb, ténylegesen „durva” munkákra is lehet használni. Ez a teljesítmény annyira elképesztő, hogy közel nyolc napja nem tértek magukhoz azok, akik eddig a sebesség miatt nem váltottak iPad Próra. 

 

AirTag

Az Apple kulcstartó is bemutatkozott, amely nem feltétlenül kulcstartó, de jobb név egyelőre nincs rá. AirTag a neve, és nem más, mint egy nyomkövető, amelyről hónapok óta pletykálnak. Nem egy túl bonyolult készülék, és az ára sem vészes, főleg, ha ismerjük a gyártó árszabását. A hasznosságát a Find My hálózat adja. Ez egy olyan funkció, amivel könnyedén meg tudjuk találni elveszett telefonunkat, esetleg tabletünket. Erre a hálózatra csatlakozik fel ez a kis kütyü, és így akár több kilométerről is meg tudjuk találni, amire ráakasztjuk, legyen szó táskáról, kulcsról, esetleg egy bringáról. Persze a gyártó és a többi felhasználó nem látja a mi személyes adatainkat, hiszen végponttól végpontig történő titkosítást alkalmaz. Egészen apró, és hagyományos cserélhető gombelemmel működik. Működésével kapcsolatban annyi derült ki, hogy a környezetében lévő Apple eszközöket, illetve azok Bluetooth LE kapcsolatát használja átjáróként pozíciójának meghatározására. Az eszköz az U1 chippel szerelt különféle Apple termékekkel a hozzá vezető pontos irányt, illetve távolságot is képes megmutatni. 

 

Vérfrissítés

A 2021-es Apple TV is megjelent. Két hete, amikor a TV okosító megoldásokról írtunk, már szóba került ez a készülék. A most érkező modell az iPhone XS-sel egyidőben bemutatott, 2018-ban debütált A12-es processzort kapta meg. Illetve a trendeknek megfelelően Wi-Fi 6, illetve HDMI 2.1 támogatást kapott. Nem történt más, mint egy szükséges ráncfelvarrás: funkcióit tekintve semmi extrát nem kapott, csak egy új, a cég mostani formatervezési irányvonalához jobban illeszkedő távirányítót. A régi is bőven elég volt mindenre, így ez inkább csak egy kis vérfrissítés vagy facelift, mint igazi számottevő frissítés. Az Apple TV 4K továbbra is viszonylag kedvező, bruttó 72 ezer forintos kezdőáron vihető haza. Érdemes utánaolvasni, hogy egyáltalán kell-e nekünk. Ha igen, akkor kevés jobb alternatívát találhatunk a piacon.

A bemutató pontosan megmutatta az utat, amelyen a gyártó haladni akar a következő években. Az iMac egyértelműen sikerre van ítélve – az ár ugyan elsőre magasnak tűnik, de nincs olyan alternatíva, ami ennyiért ugyanezt tudná. Az M1 egészen egyedülálló, és érdemes eljátszani a gondolattal, hogy milyen hatalmasra tudná növelni az előnyét az Apple a vetélytársakkal szemben, ha ezt kapná meg az új iPhone 13 is.  

 

Szabó Ákos

Legnépszerűbb cikkeink