Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Bitcoin: a jövő vagy a bolondok aranya?

Létrehozva:

Fotó: Anna Gawlik / Shutterstock

A bitcoin vagy röviden BTC, egy olyan digitális fizetőeszköz, amelyet elektronikus úton hoznak létre és tárolnak.

A bitcoin decentralizált eszköz. Azaz nincs mögötte sem központi bank, sem kormány, sem pedig kibocsátó vállalat. Ez a legnagyobb előnye, és a legrémisztőbb hátránya is. 

A Bitcoint Satoshi Nakamoto-nak köszönhetjük, aki a kriptovaluta közösségek legnagyobb alakjává vált. Hogy kit rejt ez a név, az a virtuális pénz 2008-as megszületése óta nem publikus. Magát a bitcoin működési elvét egy fehér könyvnek nevezett útmutatóban fektették le, ebben láthatjuk, hogy a bitcoin egy központi ellenőrzéstől függetlenül, elektronikusan átruházható és utalható, minimális tranzakciós díjjal járó értékmegőrző és fizetőeszköz. 

A hagyományos pénzzel ellentétben, a bitcoin fizikailag nem megfogható, azaz nem nyomtatják. Ennek több oka is van, megspórolhatónak tűnnek a nyomtatási költségek, nem kell a hamisítástól félni, illetve fedezet sincs mögötte. A bitcoint a bitcoin bányászok számítógépes szoftverek segítségével hozzák létre különböző problémák megoldásával, amit a szektorban bányászatnak neveznek. De hogy kell ezt elképzelni a gyakorlatban? Bárki aktív tagjává válhat a bitcoinbányász-közösségnek. A bányászat egy elosztott számítógépes hálózaton zajlik, de a szabályrendszere meghatározta azt is, hogy maximum 21 millió bitcoint lehet kibányászni. 

 

Hátrányból előny?

A bitcoin napjainkban már egyes helyeken ugyanúgy használható termékek és szolgáltatások vásárlására, mint a hagyományos pénzek, azaz a forint, az euró vagy akár a dollár. De nincs kézzelfogható pénzünk, vagyis csakis elektronikus fizetésekhez lehet használni. Bár ez a bank és hitelkártyák korában olyan, mintha bankkártyával vagy hitelkártyával vásárolnánk. 

Az egyik legnagyobb különbség a hagyományos pénz és a bitcoin között viszont az, hogy a bitcoin decentralizált. Egyetlen intézmény sem ellenőrizheti sem a pénzt, sem a mögötte működő hálózatot. Nem véletlen, hogy a feketepiac szinte azonnal rácsapott, ahogy egyes meg nem erősített információk szerint már államok is alaposan bevásároltak, illetve vásárolnak belőle. 

 

És a fedezet?

Klasszikus közgazdaságtani értelemben véve nincs mögötte fedezet, innentől kezdve a közgazdászok jelentős része nem is tulajdonított neki nagy jelentőséget. Most azonban kikerülhetetlen lett, hiszen szinte az egész világ felkapta rá a fejét. A bitcoin mögött színtiszta matematika és közösség áll, vagyis kicsit túlzóan, de mondhatjuk azt, hogy a hype az, ami értéket ad neki, és persze elsősorban a mögötte álló technológia, hiszen enélkül nem lenne különleges, forradalmain új dolog: a világ első, valóban működő blokklánca, amely azóta is töretlenül, megbízhatóan működik.

Három dolog, amely kiemeli a BTC-t a többi hasonló közül:

  • Ha bitcoinod van, és biztonságosan tárolod akkor az valóban a tiéd. Ha nálad a privát kulcs, senki nem képes befagyasztani a „számlád”, vagy korlátozni a bitcoin-utalásaidat.
  • Nem fordulhat elő az sem, hogy a kormány úgy dönt, létrehoz belőle több tízmillió darabot: 21 millió darab bitcoin lesz összesen. Ha addig nem omlik össze a társadalom, akkor 2140-re fogják kibányászni az utolsót.
  • A bitcoin esetében nem kell tartanod attól, hogy hamis, hiszen a tranzakciókba bele van építve egy ellenőrzési folyamat, amelyben a bitcoin blokklánc biztosítására használt összes számítógép részt vesz. 

 

Hátránya is van

Olyan nincs, hogy valaminek csak előnye legyen, így érdemes beszélni a hátrányokról is. Az egy dolog, hogy az árfolyam folyamatosan változik, négy évvel ezelőtt az értéke valahol félmillió forint körül mozgott, most több mint 15 millió forintot ér egy BTC. Magyarországon sem csak webáruházakban használható már, hanem ügyvédnél és fodrásznál is lehet vele fizetni, valamint van bitcoinautomata is. A legnagyobb hátránya azonban az értékvesztés lehetősége mellett az, hogy a nagyfokú anonimitás miatt a bűnözés és a terrorizmus eszköze lett, illetve ideális megoldás a pénzmosásra. A rendszer támogatói azonban azt mondják, az illegális tevékenységek a készpénz miatt virágozhatnak, mégsem akarja senki betiltani a készpénzforgalmat. Ezzel akár egyet is lehetne érteni, ám a bitcoin jogi helyzete egyelőre nem tisztázott.

Már az is komoly előrelépésnek számított, hogy bizonyos országokban kimondták, pénznek számít. Hazánkban a Magyar Nemzeti Bank már 2016-ban arra figyelmeztetett, hogy a virtuális fizetőeszközök nem tartoznak egyetlen ország hatóságának, jegybankjának a felügyelete alá sem, ezért nincsenek megfelelő garanciák, kárviselési szabályok, amelyek visszaélés, lopás esetén védenék a felhasználókat. Ez továbbra is így van. 

A feketepiac, az illegális pénzmozgások, a destabilizált árfolyam olyan érdekes egyveleget alkot, hogy a BTC mozgásában és felhasználásban mindenki részt vesz, és mindenki nyerni akar. Még mindig nem lehet tudni, hogy mi lesz a sorsa, hogy tényleg ez a jövő, ahogy Elon Musk állítja, vagy csak egy lufi, ahogy több, még a régi iskolán nevelkedett közgazdász.

 

Szabó Ákos

Legnépszerűbb cikkeink