Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kína tagadja, hogy népirtás folyna náluk

Létrehozva:

A Hollandiában élő ujgur közösség tagjai és szimpatizánsaik kelet-turkesztáni zászlókat lengetve tiltakoznak a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen élő ujgur nemzetiség emberi jogainak feltételezett megsértése ellen Amszterdamban 2019. december 29-én. | Fotó: MTI / EPA-ANP / Remko De Waal

Egy szakértők által összeállított jelentés az ujgur és más muszlim kisebbségek helyzetét vizsgálta.

Egy szakértők által összeállított jelentés szerint Kínában a korábbi feltételezéseknek megfelelően népirtás folyik, amelynek áldozatai az országban élő ujgur és más muszlim kisebbségek. Kína természetesen tagad, és abszurdnak nevezi a vádakat. 

A kínai kormány fellépése az Ujgur Autonóm Területen (Hszincsiang) megsérti a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről szóló, 1948-ban elfogadott ENSZ-egyezmény, az úgynevezett Genocídium-egyezmény minden egyes rendelkezését – derül ki abból a jelentésből, amelyet az emberi jogok, a háborús bűncselekmények és a nemzetközi jog több mint ötven, világszerte elismert szakértője állított össze, írja a CNN.

A washingtoni Newlines Stratégiai és Politikai Intézet kedden nyilvánosságra hozott jelentése szerint a kínai kormány „állami felelősséget visel az ujgurok elleni, a Genocídium-egyezményt sértő folyamatos népirtásért”.

Ez az első alkalom, hogy egy nem kormányzati szervezet végez független jogi elemzést az ujgur népirtás vádjáról, és arról, hogy Peking milyen felelősségel tartozhat az állítólagos bűncselekményekért.

 

Kína tagad

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma szerint akár 2 millió ujgurt és más muszlim kisebbséget is elhelyezhettek úgynevezett fogvatartási központokban, amelyeknek komplett hálózata van a régióban. A volt fogvatartottak egyebek mellett azt állítják, hogy szexuálisan bántalmazták és erőszakkal sterilizálták őket. Kína tagadja az emberi jogi visszaélésekre vonatkozó állításokat, azt állítja, hogy a központokra szükség van a vallási szélsőségesség és a terrorizmus megelőzéséhez.

Március 7-én, egy sajtótájékoztatón Wang Yi kínai külügyminiszter azt mondta, hogy a hszincsiangi népirtással kapcsolatos állítások „nem is lehetnének abszurdabbak”.

Január 19-én a leköszönő Trump-kormányzat jelentette ki, hogy a kínai kormány népirtást követ el Hszincsiangban. Egy hónappal később a holland és a kanadai parlament hasonló állásfoglalást fogadott el.

 

Genocídium-egyezmény

Azeem Ibrahim, a Newlines különleges kezdeményezéseinek igazgatója, a jelentés társszerzője szerint „elsöprő” bizonyítékok támasztják alá a dokumentum népirtással kapcsolatos állításait.

„Ez egy nagy és globális hatalom, amelynek vezetői tervezik meg a népirtást” – mondta.

A négyoldalas Genocídium-egyezmény egyértelműen meghatározta, hogy mi minősül népirtásnak. Kína, 151 másik országgal együtt, aláírta ezt a dokumentumot.

Az egyezmény II. cikke kimondja, hogy a népirtás olyan cselekmények elkövetésére tett kísérlet, amelyek célja „nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoportok teljes vagy részleges megsemmisítése”. A népirtás az egyezmény szerint ötféle módon történhet. Ezek: a csoport tagjainak megölése; súlyos testi vagy lelki sérülés okozása a csoport tagjainak; olyan életkörülmények szándékos előidézése, amelynek következtében teljes vagy részleges fizikai megsemmisülés várható; a csoporton belüli születések megakadályozására irányuló intézkedések; a csoport gyermekeinek erőszakos áthelyezése egy másik csoportba.

Ha ezek közül akár egyet is elkövetnek, az már a népirtásról szóló egyezmény megsértése, de a Newlines-jelentés azt állítja, hogy a kínai kormány intézkedései mind az öt leírt módozatot megvalósítják.

A Nemzetközi Büntetőbíróság létrehozásához az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyására lenne szükség, amelynek Kína állandó, vétójoggal rendelkező tagja, így nem valószínű, hogy bármilyen meghallgatást tartanának az ujgur népirtás vádjáról. 

Yonah Diamond, a Raoul Wallenberg Emberi Jogi Központ jogi képviselője, aki a jelentésen is dolgozott, azt mondta, az ujgur száműzöttek több ezer szemtanújának tanúvallomása és a kínai kormány hivatalos dokumentumai is szolgáltattak bizonyítékokat.

 

A jelentés

A jelentés szerint 1-2 millió embert vettek őrizetbe bírósági ítélet nélkül, és zártak az 1400 internálótábor valamelyikébe 2014 óta az Ujgur Autonóm Területen, mindezt az iszlám szélsőségesek ellen indított kampány részeként.

Peking azt állította, hogy a lépésekre szükség volt Hinjiang és Kína más részein elkövetett halálos támadások miatt, amelyeket Kína terrorizmusnak minősített.

A jelentés részletesen bemutatja a táborokban elkövetett szexuális erőszakot, pszichológiai hadviselést, kulturális „agymosást” és a haláleseteket.

„Az internáló táborokban tartózkodó ujgur foglyokat megfosztják alapvető emberi szükségleteiktől, súlyosan megalázzák, és embertelen bánásmódnak vagy büntetésnek vetik alá őket, beleértve a hosszabb ideig tartó étkezésmegvonását járó magánzárkát is” – állítják a jelentésben.

A kínai kormány szerint a népirtás vádja az évszázad hazugsága, amelyet Kína-ellenes erők generálnak. „Ez egy abszurd komédia, amelynek célja, hogy bemocskolja és becsmérelje Kínát” – mondta Wang Wenbin, a külügyminisztérium szóvivője egy február 4-i sajtótájékoztatón.

A fogolytáborokat, amelyeket Peking „szakképzési központoknak” nevez, az állami tisztviselők és az állami média úgy írja le, mint a szegénység elleni kampány részét.

 

168.hu / Rebró Fanni

Legnépszerűbb cikkeink