Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Előzzük meg a felfázást!

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

A nők háromnegyede legalább egyszer élt már át hólyaghurutot, de ha néhány szabályt betartunk, megelőzhetjük a kellemetlen betegséget.

Minden nő rémálma a felfázás, amely rendkívül gyakori probléma, a 20 és 50 év közötti korú nők jelentős részét érinti, de nem ritka, hogy tizenéves lányoknál is előfordulnak panaszok. 

A köznyelvben a felfázás a hólyaghurut szinonimája, amely legtöbbször lázzal, hidegrázással, alhasi fájdalmakkal, kellemetlen és sokszori vizeletürítéssel, csípős érzéssel jár. A hólyaghurut hátterében vírusok, gombák is állhatnak, de az esetek nagy részében baktériumok okozzák a panaszokat. Sok esetben órákon belül elmúlhat, de ha napokig tart, akkor már valószínűleg bakteriális hólyaggyulladásról beszélünk. Ilyenkor irány az orvos!

 

Figyeljünk magunkra!

Nem is hinnénk, milyen sokszor támad tavasszal, az első melegek beköszöntével ez a nők között gyakori betegség, amikor a várva-várt napsütésnek örülve hajlamosabbak vagyunk levenni a nagykabátot és pulóverben sétálni. Az elővigyázatosabbak tisztában vannak azzal, hiába köszöntött be az enyhébb idő, muszáj rétegesen öltözködni. Ugyanis lengébb öltözetben könnyen lehűl az alhasi tájék, amely gyengítheti a hólyag védelmi rendszerét. A lehűlés hatására összeszűkülnek az erek, gyengül a hólyagnyálkahártya vérkeringése, és kevesebb sejt tud segíteni a kórokozók elleni védekezésben.

Ráadásul néhány tényező hajlamosíthat a felfázásra. Sokkal veszélyeztetettebbek a cukorbetegek, de a nem megfelelő női higiénia is okozhat hólyaghuruthoz hasonló problémákat. Kerüljük továbbá a túlzottan fűszeres ételeket is, mert a szakértők szerint alhasi vérbőséget okozhatnak, amelyből hólyaghurut keletkezhet. Elősegíthetik a betegség kialakulását bizonyos szokások is, például a kevés folyadékfogyasztás, vagy a vizelet visszatartása. Kerüljük a műszálas fehérnemű viselését is: ebbe könnyű beleizzadni, ami meggyorsíthatja a baktériumok terjedését. Sportolás után pedig azonnal cseréljük le az átizzadt ruhaneműt. 

A túl gyakori nemi élet is vezethet hólyaghuruthoz. Ha az együttlétet követően rendszeresek a hólyaggyulladás fájó, égő tünetei, akkor ezt a problémát az alhasi vérbőség és a hólyagban jelenlévő baktériumok okozzák. Természetesen ilyenkor is forduljunk nőgyógyászhoz vagy urológushoz. 

Változókorban is előfordulhat felfázás, mivel a klimax idején csökken az ösztrogén hormon, amely egyebek mellett a női nemi szervek és húgyutak normális működését is biztosítja. A klimax idején elvékonyodhat a húgyutak hámja. Ez az elvékonyodott hám sebezhetőbbé válik, amely könnyebben eshet a különböző fertőzések áldozatául. Mindez jelentősen megnöveli a hólyaghurut veszélyét. 

 

Hasznos praktikák

Mit tehetünk, ha megtörtént a baj? Ha néhány nap múlva se múlik el a probléma, azonnal forduljunk orvoshoz! Addig is létezik néhány praktika, amellyel megkönnyíthetjük helyzetünket. 

Először is, fogyasszunk minél több folyadékot! A vese ugyanis az egyik legfontosabb méregtelenítő szervünk, amely csakis így tudja végezni a feladatát: szinte átmossa a szervezetet. Az ideális napi folyadékbevitel három liter víz, de hólyaghurut esetén próbáljunk meg ennél is többet inni, hogy átmosódjanak az érintett szervek. 

Kiváló fertőtlenítő gyógynövény a medveszőlő, amely antibakteriális hatását annak köszönheti, hogy található benne egy bizonyos arbutin nevű hatóanyag, amely felszabadul az emberi szervezetben, majd a vesében fejti ki hatását. Az arbutin emellett kiváló vizeletfertőtlenítő és gyulladáscsökkentő is. 

Közismerten hatásos ellenszer felfázás ellen az áfonya is, amit már nagyanyáink is alkalmaztak gyógyhatása miatt, legyen az vörös- vagy tőzegáfonya. Az áfonya leveléből teát főztek, és a bogyó levét is felfázásra, gyulladások megelőzésére, kúrálására alkalmazták. Az áfonya ugyanis olyan anyagot tartalmaz, amely segíti meggátolni az E. coli baktérium megtelepedését a hólyag falán. Segítség lehet továbbá a kamillás, zsurlófüves meleg ülőfürdő is. Viszont ha egy-két nap alatt sem enyhülnek a tünetek, mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert a hólyaghurut akár vesemedence-gyulladást is okozhat, ami már kórházi ellátást igényelhet.

 

Skultéti Judit

Legnépszerűbb cikkeink