Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Libanonban meghirdették a „harag napját”

Létrehozva:

Fotó: EPA / Nabil Mounzer

A demonstrálók égő gumiabroncsokkal és gépkocsikkal zárták le a Bejrútba vezetőutakat.

Az ország romló gazdasági helyzete, a nemzeti fizetőeszköz elértéktelenedése és a belpolitikai csatározások miatt hetek óta tüntető libanoniak meghirdették hétfőn a „harag napját”. A demonstrálók főutakat zártak le Bejrútnál és országszerte, forgalmi fennakadásokat okozva, veszélyeztetve az oxigénszállítmányok eljutását a koronavírusos betegeket kezelő kórházakba.

Az országos megmozdulás a reggeli órákban kezdődött azzal, hogy demonstrálók kisebb csoportjai égő gumiabroncsokkal és gépkocsikkal zárták le a Bejrútba vezető déli, északi és keleti utakat. Más libanoni helyszíneken is történtek útlezárások, és miután a katonák rövid időre felszabadították az utakat, a tüntetők ismét lezárták azokat.

Szlejman Harun, a libanoni kórházszövetség elnöke közölte az AP hírügynökséggel, hogy egyes, koronavírusos betegeket kezelő kórházakban fogytán van az oxigén a hétvége után, amikor nincsenek szállítások. Felszólította a tüntetőket, hogy engedjék az oxigént szállító gépkocsik áthaladását, mert – mint fogalmazott – „ez élet és halál kérdése”.

A tüntetők elégedetlensége több okra vezethető vissza. Libanon 2019 óta súlyos gazdasági és pénzügyi válságban van: a libanoni font értéke rövid idő alatt hatalmasat zuhant, és az elmúlt napokban is folytatódott a nemzeti fizetőeszköz gyors elértéktelenedése. A bankok korlátozni kezdték a valuták felvételét és a külföldi banki átutalásokat, az élelmiszerárak az egekbe szöktek. Elemzők szerint az 1975-1990-es polgárháború óta nem volt ilyen rossz a gazdasági helyzet Libanonban.

A gazdasági mellé politikai válság is társul: a pártok rivalizálása hosszú hónapok óta akadályozza az új kormány felállását. Haszán Diáb ügyvezető miniszterelnök tavaly augusztusban nyújtotta be saját és kormánya lemondását, a Bejrút kikötőjében történt, több mint kétszáz ember halálát és mérhetetlenül nagy anyagi károkat okozó robbanás után. Új kabinet azonban azóta sem alakult. Diab arra figyelmeztetett a napokban, hogy az ország rohamléptékben halad a káosz felé. Az ügyvezető kormányfő felszólította a politikusokat, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket, és alakítsanak új kormányt, amely szert tudna tenni a nélkülözhetetlen külföldi segítségre.

Az egy hete tartó országos zárlat ellenére a 6,8 milliós Libanonban – amely több mint egymillió menekültnek nyújt menedéket – nem enyhül a koronavírus-járvány. Vasárnap 2377 új fertőzöttet regisztráltak, és ezzel a 395 ezer fölé nőtt a fertőzöttek száma. A koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe eddig 5047-en haltak bele az országban.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink