Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Sporttörténelmet írtak a magyar gyorskorcsolyázók

Létrehozva:

Fotó: MTI / EPA / ANP / Vincent Jannink

Versenyzőink minden idők legjobb magyar szereplésével rukkoltak ki a rövidpályás gyorskorcsolyázók Hollandiában rendezett világbajnokságán.

A magyar csapat hat éremmel, köztük három arannyal fejezte be a dordrechti versenyt.

„Győzni megyünk Hollandiába” – jelentette ki a világbajnokság előtt Bánhidi Ákos vezetőedző és csapatmenedzser, aki úgy látszik, nem a levegőbe beszélt. A téli olimpián sporttörténelmet író olimpiai bajnok férfi váltó – amely ezúttal Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Burján Csaba (a csapat tagja volt még a döntőben nem szereplő Varnyú Alex – a szerk.) összetételben futott – ezüstérmes lett a világbajnokságon, de ez még nem a vége: egyéniben ugyanis Liu Shaoang 500 méteren és összetettben is aranyérmet nyert, 1000 méteren pedig ezüstérmesként zárt, míg bátyja, Liu Shaolin Sándor 1000 méteren lett aranyérmes, és összetettben szerzett ezüstérmet. 

Az 500 méteren diadalmaskodó Liu Shaoang saját bevallása szerint már a döntő reggelén tudta, hogy nyerni fog.

„Úgy keltem fel szombaton reggel, hogy tudtam: világbajnok leszek. Ötszáz méteren nagyon számít, ki milyen időket fut, és én szombaton a negyed-, majd az elődöntőben is a leggyorsabb voltam, így a fináléban az egyes pályáról rajtolhattam. Nem mondom, hogy csúcsformában vagyok, de a januári gdanski Európa-bajnoksághoz képest lazábban, felszabadultabban korcsolyázom. Ezután az eredmény után egyértelmű volt, hogy komoly esélyeim vannak az összetett versenyben. Boldog vagyok, hogy nyertem – hogy nyertünk” – mondta Liu Shaoang.

Testvére, Liu Shaolin Sándor 1000 méteren szerzett aranyérmet, egy nappal azután, hogy érmet veszített el 500-on egy esés miatt.

„Valóban, az 500 méteres döntő balszerencsés volt számomra, pedig akkor is jól futottam. Leginkább mentálisan kellett felszívnom magam, ez sikerült. A pokolból a mennybe jutottam”.

Bánhidi Ákos szerint nem lehet egyetlen sikert kiemelni. Hozzátette, minden világbajnoki cím nagy boldogság, de a sikerek mellett voltak hibák is, melyek pont jókor jöttek. 

„A hibákból többet lehet tanulni, ez pedig kiváltképpen fontos az olimpia előtti évben. Ahogy a sikeres szereplés is azért volt fontos, hogy erőt adjon az egész csapatnak, mert rendkívül kemény év előtt áll az olimpiai kvalifikációval és a pekingi téli játékokkal”.

 

A magyar érmesek:

Rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokság, Dordrecht:
500 m: 1. Liu Shaoang. 

1000 m: 1. Liu Shaolin Sándor, 2. Liu Shaoang. 

Összetett: 1. Liu Shaoang, 2. Liu Shaolin Sándor.

Váltó: 2. Magyarország ( Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Burján Csaba, Varnyú Alex).

 

Fehér György

Legnépszerűbb cikkeink