Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Feloszlatták a francia Identitás Generációt

Létrehozva:

Fotó: EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON

Gérald Darmanin belügyminiszter erről a Twitter-fiókjában is posztolt.

Erre a társaságra és egyes aktivistáira úgy kell tekinteni, mint akik diszkriminációra és erőszakra uszító gyűlöletbeszédet hirdetnek mások ellen a származásuk, a rasszuk és a vallásuk miatt – fogalmaz a feloszlatásról szóló rendelet, amely arra is kitér, hogy az Identitás Generáció megjelenése és katonai szervezettsége miatt magánmilícia jellegűnek tekinthető.

Az Identitás Generáció a rendelet szövege szerint további szélsőjobboldali csoportokkal áll kapcsolatban „amelyektől logisztikai támogatást kap, és amelyek diszkriminációra, erőszakra vagy gyűlöletre uszító ideológiát terjesztenek a fajvédő és fehér felsőbbrendűséget hirdető tanok nevében”.

Jól ismert tény, hogy az Identitás Generáció mozgalom adományokat fogadott el attól az ausztrál Brenton Tarranttól, aki terroristaként 2019. március 15-én összesen ötvenegy embert mészárolt le az új-zélandi Christchurch város két mecsetjében. A szélsőjobboldali csoportok parlamenti vizsgálóbizottsága előtt 2019. áprilisban Bruno Dalles, a gazdasági minisztérium pénzmosás elleni szervezetének vezetője elmondta: Brenton Tarrant az Identitás Generáció „bőkezű tagja”.

Emlékezetes az a 2019-es eset,  amikor a szervezet ausztriai csoportjának vezetőjéről, Martin Sellnerről derült ki, hogy 1500 eurós támogatást kapott ugyancsak a christchurch-i elkövetőtől, mégpedig alig két héttel a támadás előtt. A jobboldali Sebastian Kurz osztrák kancellár akkor azt mondta: „Ausztriában nincs helye semmiféle szélsőségességnek, legyen az radikális iszlamizmus, vagy szélsőjobboldali fanatizmus”.

Az Identitás Generáció az utóbbi években nemzetközi mozgalommá nőtte ki magát, több európai országban, így Magyarországon is működik fiókszervezete. 2017-ben történt, hogy olaszországi szervezetük a túlzsúfolt csónakokban a tengeren át menekülő emberek mentésére szolgáló hajók kifutását igyekeztek megakadályozni, egy alkalommal például az Orvosok Határok Nélkül embermentő hajóját próbálták visszatartani.

A közelmúltban a francia belügyminiszternek nemcsak az Identitás Generációval gyűlt meg a baja, de több iszlamista tevékenységgel gyanúsított szervezetet is betiltott, 2019-ben pedig Emmanuel Macron államfő kezdeményezésére több szélsőjobboldali csoportot oszlatott fel a francia igazságszolgáltatás. 

Az Identitás Generációnak magyarországi szervezete is van, igaz, láthatóan mérsékelt aktivitással. Vezetője Bódi Ábel 2018-ban került be a nemzetközi hírekbe, akkor a Guardian számolt be arról, hogy az osztrák Martin Sellnerrel együtt visszafordítottak a hatóságok a brit határon. Mindketten a nemrégiben alakult brit Identitás-sejt londoni konferenciájára igyekeztek, amikor feltartóztatták őket a Stansted repülőtéren.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink