Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Az eutanázia kérdéséről vitázik a francia parlament

Létrehozva:

A francia parlament megkezdte az eutanázia legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját. Mindeközben itthon Karsai Dániel megkapta saját ügyének, az életvégi döntés szabadságáról szóló strasbourgi perének ítélethirdetéséről szóló levelet.

A francia parlament megkezdte az eutanázia szigorú feltételek melletti legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját. A törvényjavaslatot a 2022-ben újraválasztott Emmanuel Macron köztársasági elnök második ötéves ciklusának legnagyobb társadalmi reformjaként tartják számon. Az államfő régóta ígéri, hogy megváltoztatja a jogszabályokat ezen a területen.

A parlamenti vita több mint egy évig is eltarthat, miután a kormány kizárta a gyorsított eljárás lehetőségét. A Nemzetgyűlés első olvasatban két hétig vizsgálja a javaslatot és a 3300 módosító indítványt, majd június 11-én szavaz róla, mielőtt a szöveg a szenátus elé kerül az ősz folyamán.

Catherine Vautrin francia munka- és egészségügyi miniszter a törvénytervezet kapcsán elmondta:

A cél a palliatív ellátás mindenki számára (…) Franciaországban senki sem kényszerülhet arra, hogy azért kérjen halálba segítést, mert nem részesült palliatív ellátásban.

Kiemelte továbbá, hogy „ha egy olyan beteg, aki nem részesült palliatív ellátásban, a halálba segítést fogja kérni, először a palliatív ellátást fogják neki felajánlani”.

Az eutanázia kérdése nagyon megosztó Franciaországban annak ellenére, hogy a felmérések szerint a társadalom több mint nyolcvan százaléka támogatja a javaslat elfogadását. A képviselőházban azonban egy-egy frakcióban is eltérnek a vélemények attól függően, hogy egy képviselő családja révén személyesen érintett-e a problémában.

A törvénytervezetben megszabott új feltételek nagyon szigorúak lesznek az AFP hírügynökség által korábban közölt változat szerint: a halálba segítést csakis nagykorú betegeknek engedélyezhetik, akik Franciaországban születtek vagy régóta az országban élnek, képesek egyértelműen kifejezni akaratukat, és nem enyhíthető vagy elviselhetetlen fizikai vagy lelki fájdalmakkal küzdenek. Miután a beteg kéri a segítséget, két héten belül egy kijelölt orvoscsoport alkot kollektív véleményt, és ha támogatják a kérést, egy halálos anyagot írnak fel a betegnek, amelyet ő maga adhat be magának, illetve ha fizikailag képtelen rá, egy másik személy segítségét kérheti.

(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: pestihirlap archív)

Legnépszerűbb cikkeink