Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Svájcban hamarosan már csak egy gombnyomás a halál

Létrehozva:

Az eutanáziakapszula | Forrás: Exit International

Svájcban nyolcvan éve legális az eutanázia, tavaly közel 1300 ember kérte az asszisztált öngyilkosságot.

Hamarosan engedélyezhetik Svájcban a 3D-nyomtatóval készített Sarco eutanáziakapszula használatát, ami minden eddiginél humánusabb módon hozza el a halált annak, aki véget akar vetni az életének.

“A Sarco bárhová elszállítható, akár egy idilli külső helyszínre, vagy egy eutanáziát segítő civil szervezet intézményébe” – mesélte a SwissInfo portálnak a holland feltaláló, Philip Nitschke. “Az ember csak felhajtja a fedelét és befekszik a kapszulába, ami belül nagyon puha és kényelmes. Ezután több kérdésre kell válaszolnia, és ha mindenre felelt, megnyomhatja az indítógombot, és elindul a folyamat. Először nitrogén árasztja el a belső teret, aztán az oxigénszint 30 másodperc alatt lecsökken 21-ről 1 százalékra. Ettől a kapszulában fekvő személy kissé kábult, enyhén euforikus állapotba kerül, majd elveszti az eszméletét, és mély kómába esik. A halálát 5-10 percen belül az oxigén- és a széndioxid-hiány okozza, de békésen, pánik és fulladozás nélkül” – magyarázta Nitschke, aki az Exit International eutanázia-támogató nemzetközi szervezetnek is tagja. 

A Sarcóból eddig két prototípus készült, az első nagy sikert aratott a nemzetközi dizájnexpókon, a másodikkal viszont esztétikai problémák voltak, így azt elvetették. A harmadikat most nyomtatják, és akár már jövőre üzembe helyezhetik Svájcban. Az alpesi országban 1942 óta engedélyezett az eutanázia, amennyiben nem önző okokból dönt így valaki. Csakhogy jelenleg nátrium-pentobarbitál “méreginjekciót” használnak az asszisztált öngyilkosságokhoz, és szükség van egy orvosra is, aki ezt beadja. Nitschke találmánya ennél sokkal humánusabb halált tesz lehetővé, emellett fontos célja, hogy “demedikalizálja” a folyamatot, és ne legyen szükség hozzá harmadik személyre. Így az emberek a saját kezükbe vehetik a sorsukat, mikor az életük befejezéséről döntenek, például mert gyógyíthatatlan betegségben szenvednek. A későbbiekben a beszámíthatóságot is mesterséges intelligencia ellenőrizné, és a kapszulában egy kamera rögzítené a szándéknyilatkozatot, így nem lenne szükség pszichiátriai szakvéleményre sem – éppen emiatt a pszichiáterek kritikusan tekintenek a találmányra, ami az első jogi szűrőkön már átment.

Legnépszerűbb cikkeink