Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A MÜK kiáll Sulyok Tamás köztársasági elnök mellett

Létrehozva:

A Magyar Ügyvédi Kamara megdöbbenéssel fogadta, hogy korábbi ügyvédi tevékenysége miatt Sulyok Tamás államfőt „köztörvényes bűnözőnek” és „a földmaffia kiszolgálójának” nevezett egy politikai párt.

„Magyarország köztársasági elnöke nem lehet egy köztörvényes bűnöző” – ezt monda Sulyok Tamás államfőről vasárnap Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd közös EP-listavezetője. A sajtótájékoztatón azt is bejelentette, hogy kezdeményezi, hogy az Országgyűlés indítsa meg a megfosztási eljárást Sulyok Tamás köztársasági elnökkel szemben, valamint mondja ki, hogy Sulyok Tamásnak távoznia kell az államfői tisztségből. „A magyar földet külföldieknek kijátszó köztársasági elnök nem fejezheti ki a magyar nemzet egységét, és nem töltheti be hazánk legmagasabb közjogi méltóságának szerepét” – mondta Dobrev Klára. Hozzá tette törvénymódosítást kezdeményezett, hogy „bukott államfőnek ne járhassanak élete végéig több milliós juttatások”

A Magyar Ügyvédi Kamara megdöbbenéssel fogadta az elhangzottakat és hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, mélységes aggodalomra ad okot, hogy a politikai csatározások hevében olyan vádakat fogalmaznak meg politikai szereplők, amelyek súlyosan sértik nemcsak a köztársasági elnöki intézménybe, de az ügyvédségbe vetett közbizalmat is.

Magyar Ügyvédi Kamara: Sulyok Tamás az ügyvédi hivatását nagy közmegbecsüléssel végezte

A politikai térben elhangzott súlyos szavakkal szemben a Magyar Ügyvédi Kamara „meg nem cáfolt meggyőződése” az, hogy Sulyok Tamás az ügyvédi hivatását nagy közmegbecsüléssel végezte; emellett tudományos és alkotmánybírói tevékenysége során mindenkor kiállt az ügyvédi és kamarai függetlenség mellett, amelyet a jogállamiság és közbizalom alappillérének tartott, és amelyért a Magyar Ügyvédi Kamara ezúton is külön köszönetét fejezi ki.

Hangsúlyozták: ezt a közbizalmat érte most támadás a már idézett durva kijelentésekkel. A kamara a rá vonatkozó törvény alapján minden esetben eljár az ügyvédi tevékenységre vonatkozó jogszabályt vagy az ügyvédekre irányadó etikai szabályokat sértő kollégákkal szemben. Ugyanilyen határozottsággal fel fog lépni az ügyvédeket ügyvédi tevékenységük miatt, vagy, mint a jelen esetben, közéleti tevékenységük során – méltatlanul – érő támadások ellen, mert alapvető feladatának tekinti az ügyvédségbe vetett közbizalom megóvását – tudatták a közleményben.

Ahogy arról beszámoltunk, Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője különösen nagy kárt okozó csalás bűncselekményi gyanúja és hivatali kötelesség megszegésével elkövetett hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt feljelentést tesz Sulyok Tamás ügyében Polt Péter legfőbb ügyésznél, valamint eljárást kezdeményez az Alkotmánybíróságnál.

(Kiemelt képünk forrása: Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök Facebook oldala)

Legnépszerűbb cikkeink