Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Nincs nyoma annak, hogy Sulyok Tamás rokonságban állna Sulyok Dezső egykori kisgazda politikussal

Létrehozva:

Nem tudni mi alapján, de Sulyok Tamás állítja, hogy távoli rokona Sulyok Dezső egykori kisgazda politikusnak.

Sulyok Tamás államfő korábban, még az Alkotmánybíróság elnökeként, 2018-ban az Arsboni jogi folyóiratnak adott interjújában azt mondta, hogy „Sulyok Dezső távoli rokonom volt apai ágon, az ő szellemi öröksége, a demokrácia melletti feltétlen kiállás a mai napig meghatározó a számomra”. A köztársasági elnök sem akkor, sem azóta nem részletezte, hogy pontosan milyen „távoli rokoni kapcsolat” fűzné Sulyok Dezsőhöz – írja a Népszava.

Sulyok Tamás állítja, hogy rokonok

Sulyok Tamás és Sulyok Dezső Wikipédia-oldalán is az szerepel: az államfő nagyapja a testvére volt Sulyok Dezsőnek. Ezt a kormánysajtó is tényként állította. A hirado.hu például azt írta: „Az egyik legemberpróbálóbb időben, a kommunista diktatúra kialakulásának vészterhes éveiben, 1945 után volt a Független Kisgazdapárt egyik vezetője Sulyok Dezső, aki nem más, mint a Sulyok Tamás nagyapjának a testvére.” Annak nem találtuk nyomát, hogy Sulyok Tamás bármikor is pontosítást kért volna, a hirado.hu március 4-én publikált cikke tegnap délután is ebben a formában volt olvasható – írja a Népszava.

Sulyok Tamás nagyapja és Sulyok Dezső nem testvérek, és semmi jele annak, hogy a két család névazonosságon kívül rokoni kapcsolatban állt volna.

Nem ez az első ellentmondás az államfő családfája kapcsán. Mint arról korábban már beszámoltunk, Karsai László történész derítette ki: valótlanul állította Sulyok az édesapjáról, Sulyok Lászlóról azt, hogy a népbíróság 1946-ban halálra ítélte azért, mert „válóperes ügyvédként elvállalta egy olyan nő ügyét, akinek a férje később a város párttitkára lett.”, és egy évtizedig bujkálnia kellett. Karsai László, majd Ungváry Krisztián kutatása szerint Sulyok László náci szimpatizáns, antiszemita vidéki ügyvéd volt, vádat sem emeltek ellene.

Sulyok Dezső apja Sulyok Antal malombérlő, édesanyja Szigeti Izabella volt. Az államfő nagyapjának édesapja a nyilvános iratok szerint nem ismert, testvéreivel együtt házasságon kívül született, édesanyja Sulyok Katalin volt. Vagyis nem azonos az édesanyjuk. Féltestvérek elviekben lehetnének, ha mindkettőjüknek ugyanaz lenne az apja. Csakhogy Sulyok Dezső édesapja, Sulyok Antal a korabeli iratok szerint 13 éves volt akkor amikor az államfő nagyapja született. Sulyok László és társai haszonélvezői voltak a zsidóság deportálásának. Saját aláírásukkal ellátott hivatalos levélben kérték 1944 nyarán a deportált zsidók lakásának kiutalását pártszervezetük számára, továbbá „zsidóbútorok” juttatását, amit meg is kaptak.

(Kiemelt képünk forrása: Dr. Sulyok Tamás Facebook oldala)

Legnépszerűbb cikkeink