Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az asztma nem súlyosbítja a fertőzés lefolyását

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Kikerült a kórházi kezelés szükségét növelő kockázati tényezők közül.

Önmagában az asztma nem növeli a kórházi kezelés szükségének vagy a súlyosabb tünetek jelentkezésének kockázatát a koronavírusban szenvedő pácienseknél – ismertették eredményeiket a kutatók az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia online megrendezett éves konferenciáján.

A Stanford Egyetem kutatóinak tanulmánya 5596 olyan érintett személy bevonásával készült, akik 2020 márciusa és ugyanezen év szeptembere között pozitív koronavírus-tesztet produkáltak. A fertőzöttek 11 százaléka, köztük 100 asztmás szorult ez idő alatt kórházi kezelésre. A tanulmány egyik készítője, Lauren Eggert szerint miután számításba vették a páciensek olyan egyéb, a súlyosabb lefolyású koronavírus-fertőzéssel összefüggő egészségi tényezőit, mint például a magas vérnyomás, a szívbetegség, a diabétesz vagy az elhízás, „az asztma kikerült a kórházi kezelés szükségét növelő kockázati tényezők közül”.

A kutató hozzátette: a kórházba került páciensek esetében az asztma nem volt jelentős összefüggésben a betegség súlyosságával. A kutatók azt is megállapították, hogy az allergiás asztmával küzdő páciensek csaknem feleakkora valószínűséggel szorultak kórházi kezelésre, mint az egyéb típusú asztmával küzdők. A tanulmány szerzője szerint ennek az az egyik lehetséges magyarázata, hogy az allergiás asztma esetében az immunrendszer csökkenti a termelését a sejtek felszínén kifejeződő angiotenzin-konvertáló enzim 2-nek (ACE2), amely kulcsszerepet játszik a SARS-CoV-2 sejtekbe jutásában. 

Egy, az Oxfordi Egyetem kutatói által végzett vizsgálat korábban azt is kimutatta, hogy jelentősen csökkentheti a Covid-19-ben szenvedő betegek kórházi ellátásra szorulásának kockázatát, valamint felépülési idejét egy asztma kezelésére használt gyógyszer. A 146 páciens bevonásával végzett 28 napos tanulmány eredményei azt jelzik, hogy a belélegzett budezonid nevű szteroid a hagyományos kezeléshez képest 90 százalékkal csökkentette a Covid-19-ben szenvedő betegek sürgősségi ellátásra vagy kórházi ápolásra szorulásának kockázatát. 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink