Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Két hétre bezár az ország

Létrehozva:

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Április 7-ig bezárják az általános iskolákat és az óvodákat, március 22-ig pedig minden nem létfontosságú üzlet bezár.

Az elmúlt napokban Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője és Müller Cecília országos tiszti főorvos is arról számolt be, hogy a harmadik hullám sokkal súlyosabb hazánkban, mint a második volt. A csütörtöki adatok alátámasztják a harmadik hullám súlyosbodásáról alkotott képet.

A Kormányinfó rendhagyó módon a Karmelita kolostorból jelentkezett be, ugyanis párhuzamosan folyt még a kormányülés. Gulyás Gergely elmondta, amelyik döntésről csütörtökön nem számolnak be, azt Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli interjújában fogja közölni. Gulyás szerint a napi adatokat tekintetében a járvány felfutása figyelhető meg – a terjedés sebessége nő, a reprodukciós ráta az egyik legmagasabb Európában. 

A kormánynak az operatív törzs és a tudósok is szigorú zárlatot javasoltak, aminek hatására a döntéshozók úgy határoztak, hogy az óvodákat és az iskolákat április 7-ig bezárják. Az online oktatás kereteiről az oktatási államtitkárság fog pontos tervet kidolgozni. Gulyás Gergely elmondta, hogy március 8-tól március 22-ig az üzleteket is bezárják, ez alól kivételt képeznek majd az élelmiszerboltok, patikák, drogériák, valamint a benzinkutak. Hozzátette: ebben az időszakban minden szolgáltatás szünetelni fog, kivéve az orvosi magánellátás.

A konditermek is bezárnak további két hétre, a parkokat és arborétumokat azonban továbbra is nyitva tartják, a maszkhasználat azonban szabad téren mindenhol kötelező. A határátlépést szigorítani fogják, erről pontos információkat azonban még nem árultak el. A szállodákra és vendéglátóiparra kiszabott támogatást minden olyan területre kiterjesztik, aminek most be kell zárnia.

Gulyás Gergely kijelentette: március 22-től megkezdődik a nyitás, ehhez azonban szükség van arra is, hogy a szigorításokat mindenki betartsa.

Legnépszerűbb cikkeink