Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lengyelország: Nem bűncselekmény a szivárványos glória

Létrehozva:

Fotó: EPA / Szymon Labinski

A lengyel bíróság szerint nem bűncselekmény, hogy a czestochowai Szűzanya képmását használták aktivisták egy szexuális kisebbségek elleni támadás kivédésére.

Ártatlannak találta a lengyel bíróság azt a három nőt, akit még 2019-ben vádoltak meg „vallási érzelmek megsértésével” – számolt be a BBC News. Az aktivisták bűne az volt, hogy szivárványszínű glóriával ábrázolták a szűzanyát, így tiltakozva a lengyel katolikus egyház kirekesztő megnyilvánulásai ellen. 

A szivárványos Szűz Mária ügye 2019 tavaszáig vezethető vissza. A lengyel aktivisták a katolikus egyház egy húsvéti megnyilatkozása ellen tiltakoztak, amely a „gendert” és az „LMBT-t” bűnként határozta meg. Az aktivisták válaszul olyan plakátokat ragasztottak ki a Varsótól északnyugatra található Płock városában, amelyek a hatóság szerint vallási érzelmeket sértettek. Az aktivisták egy lengyel katolikus ikont, az úgynevezett czestochowai Szűzanyát használták a plakáthoz, amelyet szivárványszínű glóriával ékesítettek.

A lengyel törvények szerint bűncselekmény gyanúját felvető cselekmény egyik elkövetője, Elżbieta Podleśna, egy ismert lengyel LMBT-aktivista volt. Ő akkor úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy „senkit nem szabad kizárni a társadalomból”. Mint mondta, „a szexuális orientáció nem bűn vagy bűncselekmény, és az ilyen embereket maga a Szűzanya védené az egyháztól és azoktól a papoktól, akik szerint rendben van a mások felett való ítélkezés”.

A lengyel bíróság most tulajdonképpen ezt a megállapítást hagyta jóvá döntésével, pedig az ügy rosszabbul is végződhetett volna, az ügyben érintett aktivisták tettéért ugyanis akár két év letöltendő börtönbüntetés adható. A bírósági ítélet néhány nappal azután született, hogy egy ismert lengyel heavy metal énekes jogsegélyalapot hozott létre az istenkáromlással vádolt lengyel művészek számára.

Lengyelországban a 2010-es évek végén kezdett erősödni a szexuális kisebbségek elleni politikai hangulatkeltés, amelynek zászlóvivője a populista kormányzó erő, a Jogért és Igazságosságért Párt (PiS) volt. Andrzej Duda államfőt, a PiS szövetségesét 2020-ban szoros eredménnyel választották újra. A kampány során a szexuális kisebbségek jogaiért folytatott küzdelmeket még a kommunizmusnál is „pusztítóbbnak” nevezte, és javasolta az azonos neműek házasságának és örökbefogadási tilalmának alkotmányban való betiltását.

Legnépszerűbb cikkeink