Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Sarkozy börtönbe mehet

Létrehozva:

Fotó: MTI / EPA / Ian Langsdon

A volt francia államfő befolyással üzérkedés és korrupció miatt állt bíróság elé.

Egy év letöltendő és két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott Nicolas Sarkozy. A volt köztársasági elnököt és ügyvédjét azzal vádolták, hogy információkért cserébe meg akartak vesztegetni egy magas rangú bírót. Nicolas Sarkozynek egyelőre nem kell börtönbe vonulnia, fellebbezhet az ítélet ellen. A magyar származású politikus és ügyvédje nem kommentálta a bíróság döntését.

Az exelnök ellen több eljárás is folyamatban van, de ez volt az első, amely bírósági szakaszba került, és az első alkalom az 1958 óta tartó ötödik köztársaság történetében, hogy korrupció gyanújával kellett egy volt államfőnek bíróság elé állnia.

Az egykori elnök telefonját már 2014-ben lehallgatták egy nyomozás keretében. Akkor azért indult információgyűjtés, mert Sarkozy 2007-es győztes elnökválasztási kampányához állítólag Moammer el-Kadhafi néhai líbiai vezetőtől fogadhatott el támogatást. Az egyik lehallgatott telefonbeszélgetéséből derült ki, hogy egy magas rangú bíró, Gilbert Azibert egy másik nyomozás részleteiről rendszeresen tájékoztatta a volt államfő ügyvédjét, Thierry Herzogot. Cserébe Sarkozy állítólag közbenjárását ígérte a bírónak egy monacói kinevezés érdekében.

A 2014 márciusában a sajtóban is közzétett telefonbeszélgetésekből az derült ki, hogy Sarkozy és ügyvédje azokról a rendőrségi ügyekről beszélt, amelyekben a volt államfő is érintett. Az ügyészségen akkor hat ilyen eljárás folyt. Ezeket a volt államfő sorra megtámadta, mégpedig ott, ahol Azibert ekkor bíróként dolgozott. A megígért monacói állást Azibert azonban végül nem kapta meg, mert Nicolas Sarkozy – a felvételek szerint az utolsó pillanatban – meggondolta magát, és nem járt közben a bíró érdekében. A bizonyítékok szerint a volt államfő azért hátrált ki az ügyből, mert ő és ügyvédje megtudták, hogy álnéven regisztrált titkos mobiltelefonjaikat lehallgatja a rendőrség.

Az ügyészség az ügy mindhárom szereplőjét egy korrupciós paktum megkötésével és befolyással való üzérkedéssel vádolta meg. Az ügyvédet és a volt bírót hivatali titok megsértésével is gyanúsították, amit a bíróság bizonyítottnak látott. Az ügyvéd és a bíró ugyanazt a büntetést kapta, mint a volt elnök, ügyvédjét plusz büntetésként öt évre eltiltották hivatása gyakorlásától.

MTI / PH

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink