Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Ukrajnában csupán egyfajta vakcinát használnak

Létrehozva:

Fotó: EPA / Kyiv Regional State Administration Press Service

Keddig kevesebb mint ötezren kapták meg a koronavírus elleni védőoltást.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint keddig 4905 embert oltottak be Ukrajnában. Az országban elsőként az egészségügyi alkalmazottakat oltják be, közülük is elsősorban azokat, akik leginkább ki vannak téve a megfertőződés veszélyének.

Az oltás Ukrajnában is önkéntes. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter hétfőn soron kívül olttatta be magát azért, hogy népszerűsítse az oltási kampányt, és növelje a bizalmat a vakcina iránt. Az országban jelenleg még csak egy oltóanyag áll rendelkezésre, az AstraZeneca licence alapján az indiai Serum Institute vállalat által, Covishield elnevezés alatt gyártott vakcina. Ebből az első, félmillió dózis szállítmány múlt kedden érkezett meg Ukrajnába.

Sztepanov – miután megkapta az oltást – újságírók előtt kijelentette, az Indiában gyártott AstraZeneca vakcina semmiben sem különbözik az Európában vagy a világ bármely más országában gyártottól. Egy hétfő esti tévéműsorban pedig ismételten hangsúlyozta, hogy az ukrán lakosság legalább hatvan százalékának meg kell kapnia a védőoltást, hogy a közösségi védettség – nyájimmunitás – kialakulhasson.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beoltatta magát a kedden egy katonai kórházban a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében, a Donyec-medencei fegyveres konfliktus övezetében. A Twitteren azt írta, hogy a fegyveres erők főparancsnokának minőségében kapta meg az oltást a fronton szolgáló katonákkal együtt. Ez azután vált lehetővé, hogy az oltási kampány népszerűsítése érdekében a kormányzat, megváltoztatva az oltási program menetét, lehetővé tette egyes vezető tisztségviselőknek a soronkívüliséget. 

Tavaly egyébként Zelenszkij és Sztepanov is átesett a koronavírus-fertőzésen – írta az Ukrajinszka Pravda hírportál. 

A hivatalosan közölt adatok szerint keddre Ukrajnában 5336 új esettel 1 357 470-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 162-vel 26 212-re. Eddig 1 176 918-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma így hússzal 154 340-re csökkent.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink