Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Online programok a kommunizmus áldozatainak emléknapján

Létrehozva:

Fotó: MTI / Kovács Tamás

Idén a Terror Háza Múzeum és a Rákóczi Szövetség is online programokkal emlékezik a diktatúrák áldozataira.

A magyar országgyűlés 2000-ben nyilvánította a kommunizmus áldozatainak emléknapjává február 25-ét: 1947-ben ezen a napon tartóztatták le Kovács Bélát a szovjet megszálló hatóságok. A Független Kisgazdapárt főtitkárát annak ellenére vették őrizetbe, majd hurcolták el a Szovjetunióba, hogy országgyűlési képviselőként mentelmi jog illette volna meg: ez volt az első lépés a totális diktatúra kiépítése felé vezető úton. Először 2001. február 25-én emlékeztek meg a kommunizmus áldozatairól az országgyűlésben és a magyar középiskolákban – azóta minden évben tartanak emlékünnepségeket.

A járványhelyzet miatt ezúttal az online térben emlékezhetünk. Elmarad például a Hősök falánál a szokásos közös gyertyagyújtás – a Terror Háza Múzeum a honlapján azt kéri, hogy mindenki egyénileg helyezze el a kegyelet mécseseit, illetve otthon gyújtson gyertyát a börtönbe vetettek, meghurcoltak és kivégzettek emlékére ezen a napon. A múzeum Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján ugyanakkor a kommunizmus ismert és kevésbé ismert hazai áldozatairól láthatunk rövid portréfilmeket. Ezekben történészek elevenítik fel Angyal István, Mansfeld Péter, Brusznyai Árpád, Ungár József, Annus István, Rózsás János, Havrila Béláné Sticker Katalin, Mindszenty József, Esterházy Mónika, Szabó János, Tóth Ilona és Wittner Mária életútjának fontosabb állomásait.

Szintén a Facebookon és a YouTube-on követhetjük figyelemmel a “Sosem felejtjük el!” című programot. A kommunista diktatúra áldozatairól és annak örökségéről három történész, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, Békés Márton, az intézmény kutatási igazgatója és Máthé Áron, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága elnökhelyettese beszélget majd. 

A Rákóczi Szövetség rendszerint a Nemzet Vértanúk Emlékművéhez szervezi megemlékezését fiatalok részvételével, az idén viszont ez a program is a netre költözik. A szervezet YouTube-csatornáján látható emlékműsorban Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke mellett megszólal Nádasdy Borbála is, aki a diktatúra elszenvedőjeként osztja meg emlékeit és tapasztalatait. A Nemzeti Színház művészei, Ács Eszter és Bakos Kiss Gábor pedig Honti Ilona és Arany Bálint visszaemlékezéseiből olvasnak fel részleteket, így idézve fel a diktatúra kegyetlenségét.

PH

Legnépszerűbb cikkeink