Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Filmekkel, videókkal emlékezhetünk ma a holokausztra

Létrehozva:

Ma van a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, 1944-ben a náci megszállókkal együttműködő magyar közigazgatás ezen a napon kezdte el a gettók és gyűjtőtáborok felállítását Kárpátalján, amely akkor Magyarország része volt. Filmeket, dokumentumfilmeket, olvasnivalót ajánlunk. 

A holokauszt nemzetközi emléknapja január 27. A magyar kormány 2000-ben határozott az emléknapról, 2001-től vannak megemlékezések.

76 évvel ezelőtt a hatóságok Budapest kivételével néhány hónap leforgása alatt az egész ország zsidóságát gettókba zárták, majd deportálták. A holokausztnak több mint félmillió magyar állampolgár esett áldozatul a náci táborokban, munkaszolgálatban, majd 1944 őszétől a nyilas időszak alatt.

Az emléknapon online megemlékezést szervez az állam.

A Nemzeti ünnepek és emléknapok Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján csütörtöktől az emléknaphoz kötődően különböző tartalmak válnak elérhetővé.

Megtekinthető például A létezés eufóriája című filmalkotás egyik résztvevője, a túlélő Fahidi Éva visszatekintése:

Emellett elérhetőek lesznek a következő dokumentumfilmek is a fenti oldalakon:

Székely Éva, nemrég elhunyt úszónk a megmenekülésére emlékezett vissza, ez a történet a holokauszt utóéletére is utal:

Ha könyvet olvsna, az év elején megjelent Eddy de Wind Auschwitz, végállomás – Egy túlélő naplója a haláltáborból című alkotását ajánljuk, amit a szerző helyben, Auschwitzban, deportáltként írt 1944-ben.

Szintén közzétesznek néhány napra több, témába vágó mozifilmet:

  • Az Oscar-díjas Saul fia április 16. és 23. között megtekinthető ezen a linken. De a film a Netflix és a HBO Go kínálatában is megtalálható.
  • Az 1983-as Kabay Barna–Gyöngyössy Imre-féle a Jób lázadása Zenthe Ferenccel a főszerepben április 16. és 30. között elérhető ezen a linken.
  • A Koltai Lajos-féle Sorstalanság április 16. és 30. között ezen a linken lesz elérhető.
  • Itt, a Nemzeti Filmintézet oldalán pedig a szatírikus hangvételű, a holokauszthoz vezető utat bemutató Hannibál tanár úr című 1956-os Fábri Zoltán-film nézhető meg.

Legnépszerűbb cikkeink