Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Megemlékezés, koszorúzás és tiltakozás Nagy Imre emléknapján

Létrehozva:

A magyar politikai élet egyszerre emlékezett Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének 62. és újratemetésének 31. évfordulójára.

Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke beszédében az utóbbit hangsúlyozta: Nagy Imre és mártírtársainak újratemetésével lezárult egy korszak, egy rendszert is eltemettek.

Emlékeztetett: a Hősök terén búcsúztatták Nagy Imrét és mártírtársait, és az újratemetésen felszólaló Orbán Viktor és más szónokok, az ott megjelentek akkor még nem tudhatták, hogy bátorságuk és elszántságuk a függetlenség és szabadság visszanyeréséért folytatott küzdelem egyik első lépésévé válik.

A képviselők állva fogadják a történelmi zászlókat Nagy Imre néhai miniszterelnök és mártírtársai kivégzésének 62. és újratemetésének 31. évfordulóján az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 16-án / Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hiller István azt emelte ki: Nagy Imre kommunista volt, de belátta, hogy az a rendszer, amit kiépítettek tarthatatlan és vállalhatatlan. Így lett a forradalom és a szabadságharc politikai vezetője, hőse és szimbóluma. A parlament szocialista alelnöke ugyanakkor közölte azt is,

tiltakoznak az ellen, hogy a mártír miniszterelnök szerepét relativizálni akarja a hatalom.

Orbán Balázs miniszterelnökségi államtitkár arról beszélt: Nagy Imre emlékezete mindannyiunk közös ügye. Hangsúlyozta:

Nagy Imre kommunista volt, de a kritikus pillanatban helyesen cselekedett,

az ideológia helyett, a saját nemzetét, a nemzeti szabadságot választotta.

Áder János köztársasági elnök a Rákoskeresztúri új köztemető 300-as parcellájában, a nyitott sírnál, a Jovánovics György szobrászművész alkotásánál koszorúzott.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A néhai miniszterelnök Jászai Mari téri szobránál Nagy Bercel, a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója, Varga Judit igazságügyi miniszter, Hiller István és Kónya István, a Kúria elnökhelyettese közösen helyezett el koszorút. (MTI/PH)

Hiller István, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke koszorúz a Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten, a néhai miniszterelnök Jászai Mari téri szobránál 2020. június 16-án / Fotó: Balogh Zoltán/MTI

Legnépszerűbb cikkeink